2021. június 15., kedd

Sikerrel zárult a tiszarádiak szemétszedési akciója


Sikerrel zárult a Tiszarádi Polgárőr Egyesület Alternatív Közösségek Egyesületének pályázatán elnyert támogatásból megvalósuló "Akció a 100%-ban tiszta Tiszarádért!" nevezetű szemétszedési akciója.

Az egyesület 2021. június 11-12-13-án rendezte meg az „Akció a 100%-ban tiszta Tiszarádért!” nevezetű szemétszedési akciót, melynek során az alábbiakat hajtották végre.

2021. június 11-én az egyesület tagjai Tiszarád külterületén végeztek helyszíni felmérést annak érdekében, hogy feltérképezzék a település külterületén jogtalanul elhelyezett illegális szemétlerakókat. Az ellenőrzés során kisebb illegális szemétlerakókat tártak fel, amely építési törmeléket, törött műanyag eszközöket és különböző ruhaneműket tartalmazott. A feltalált lerakók helyét a polgárőrök a google térkép segítségével digitálisan elhelyezték, GPS koordinátákkal jelölve. Nagyobb mennyiségű hulladék nem került feltalálásra, minden egyes helyszínt fényképfelvétellel is dokumentáltunk, és a települési önkormányzat felé is jelzéssel éltek.

2021. június 12-én Tiszarád belterületi részeinek ellenőrzése következett, amely során illegális szemétlerakókat nem tártak fel.

2021. június 13-án 10 órától kezdődött a szemétszedési akció 3. napja. 10 órától egy környezetvédelmi kiselőadást tartottak a település sportpályáján, amely során a megjelentek a környezetvédelemről, a szemétszedés fontosságáról és annak módjáról hallottak információkat. Ezt követően 11 órától a helyszíni parancsnok, aki az akció irányítója volt, 2-3 fős csoportokat alakított ki, részükre szemétszedő csipeszeket, kesztyűket és szemeteszsákokat osztott ki, meghatározta a szemétszedés útvonalát és a megjelent 18 év alattiak, valamint a csatlakozó önkéntesek részére összességében 10 db hímzett láthatósági pólót osztott ki, melyre a pályázat, az akció és az egyesület neve került felhímzésre.

32 fő vett részt a 3 napos akcióban, amelyet összességében sikeresnek nyílváníthatunk, a szemétszedési akció teljes sikerrel zárult, a települést valóban 100%-ban megtisztították a közterületi hulladéktól.