2015. június 9., kedd

KRESZ - A "gyermekek" és a távolság jelző tábla kapcsolata

"Gyermekek" veszélyt jelző tábla kiegészítő táblával
Iskolák és óvodák környékén az autóval közlekedők a "Gyermekek" veszélyt jelző táblával találkozhatnak, ami óvatosságra és lassabb közlekedésre inti őket. Több helyen kiegészítőtábla is látható alatta.

Fontos tudni, hogy a jogszabály értelmében, ha ilyen jelzőtáblával találkozunk, a jelzőtábla alatt jelzett távolságon belül maximum 30 kilométeres sebességgel lehet közlekednünk.

Hiszen, ha ötven helyett harminccal halad a járművezető, akkor sokkal könnyebb megállnia az úton, amennyien hirtelen eléugrik egy gyermek. Az iskoláknál, óvodáknál szinte mindig számíthatnak az autósok erre, nem csak akkor kell vigyázni a gyerekekre, ha azok éppen a zebrán kelnek át.

A "gyermekek" veszélyt jelző tábla alatt azonban nem minden esetben van kint a kiegészítő tábla, de ahol van, ott be kell tartani a harminc kilométer per órás sebességkorlátozást.

Ha egy rendőr jogsértést észlel, akkor köteles intézkedni. Amennyiben a sebességtúllépés mérőeszközzel dokumentált, a sebességtúllépés mértékétől függően a rendőr figyelmeztetéssel, vagy helyszíni bírsággal élhet. A helyszíni bírság összege ötezertől 50 ezer forintig terjedhet, illetve szabálysértési eljárást, vagy közigazgatási eljárást kezdeményezhet a rendőr. Ha valaki ellen szabálysértési eljárás indul, akkor akár 150 ezer forint bírságot is fizethet.

Törvényi hivatkozások:

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

26. § (6) Ha a 16. § (1) bekezdés q) pontjában meghatározott jelzőtábla (84. ábra) alatt a 97. ábra szerinti kiegészítő jelzőtábla alkalmazásával távolságot jelöltek meg, akkor az így megjelölt útszakaszon - ha a közúti jelzésekből más nem következik - legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. A kiegészítő jelzőtábla jelezheti, hogy a sebességkorlátozás csak meghatározott időszakra érvényes.