2020. március 14., szombat

Komoly eszközzel rendelkeznek a kékcsei polgárőrök


A közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében polgárőrök olyan kamerát szereztek be, amivel jelentősen megkönnyítik a helyi rendőrök munkáját.

Laptop számítógép eszközön működő rendszer a kamerája előtt elhaladó járművek mindegyikét ellenőrzi és jelzést ad azoknál, ahol problémát talál. A számítógépes rendszer géphangon mondja be a rendszámokat és a gépjárművek típusát és színét.

Korábban alkalmazott technológiával, amikor még csak fotókat készítettek az elhaladó autókról, negyedóra alatt 19 autót tudtak ellenőrizni, amiből általában kettőnél jelzést is kaptak, hogy lejárt a műszaki vizsgája.

Az új rendszer azonban Vámos György, az Önkéntes Polgárőrség Kékcse-i Egyesület elnöke beszámolója szerint a következőkre képes:

"Ezzel a rendszámfelismerő rendszerrel, ami a Sigmoid Zsaru Car névre hallgat, ki lehet szűrni, még a legnagyobb forgalomban is, a lopott, vagy egyéb bűncselekmény miatt körözött gépjárműveket, műszaki érvényesség nélkül közlekedő gépjárműveket, valamint a forgalomból kivont gépjárműveket.

A helyi rendőrök is nagyon örülnek annak, már a mi településünkön is van ilyen eszköz, mert ennek köszönhetően sokkal eredményesebben tudnak dolgozni. Mivel az eszköz minden autót egyből ellenőriz, a rendőröknek nem kell találomra leállítani sofőröket, csak azokat, akiknél, a rendszer jelzése szerint valami probléma merül fel."

A polgárőrség vezetője még hozzátette, hogy az eszköz és a hozzá való program egyáltalán nem volt olcsó, de ha ezzel növelni tudják a közúti biztonságot, akkor minden egyes rá fordított forintot megért.