2019. szeptember 29., vasárnap

Polgárőröknek tartottak konferenciát a hatékony parlagfű-mentesítés érdekében


Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért címmel tartottak szakmai továbbképzést és konferenciát szeptember 27-én, Nyíregyházán, ahol egyebek mellett az is elhangzott: A parlagfű nagyon jól érzi magát a Kárpát-medencében, kedvez neki az éghajlat, a talaj, nincs természetes ellensége, és ha egyszer elszórta a földbe a magját, az akár 40 évig csíraképes marad.

- A Polgárőrség és az Agrárminisztérium között van egy stratégiai magállapodás, miszerint a 63 ezer fős Polgárőrség nem csak a parlagfű szedésében, irtásában vesz részt, hanem a szemléletformálásban is kiveszi részét – mondta Fuksa Ágnes, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke a konferencián. – Mindezt úgy, hogy a Megyei Szövetségeknél oktatásokat, előadásokat tartanak, felkeresik az iskolákat, a különböző lakossági fórumokat, ahol beszélnek majd a parlagfű okozta betegségekről, annak veszélyeiről, illetve ezek megelőzéséről. Szeretnénk mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy nemrégiben változtak a jogszabályok és mindenkinek, alanyi jogon kötelessége irtani a parlagfüvet még a virágzás megkezdése előtt. 

A fórumon neves és magas rangú szakértőt is felszólaltak. Dr. Tarczali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke például a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos aktuális feladatokat ismertette. majd Polgárőröknek tartottak konferenciát a hatékony parlagfű-mentesítés érdekében.Várszegi Gábor, a NÉBIH, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Fenntartható Gazdálkodás Osztályának vezetője beszélt a különböző jogi és ügymeneti eljárásokról. 

A fórumon résztvevők nagy érdeklődéssel figyelték Gábriel Géza, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője előadását a 2019-es parlagfűszezon tapasztalatairól, majd a fórum végén Kovács Dániel, a Nyíregyházi Légi Felderítő Polgárőr Egyesület elnöke ismertette a légi felderítés szakmai hátterét, illetve az ez évi tapasztalatait.

– Nagyon örülök, hogy ez a konferencia most megvalósult, mert megmutatta, hogy a parlagfű-irtásban mi a Polgárőrség szerepe – mondta értékelésként Csóra György az OPSZ elnökhelyettese. – Védjük meg azokat az értékeket, amiket megtermelünk, érjük el, hogy a gyerekeink nyugodtan tudjanak iskolába menni, tudjunk mély levegőt szippantani egy tiszta környezetben. Ezek akár az alapértékeinknek is megfelelnek. 

A fórumot Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, mint vendéglátó házigazda zárta, majd a bátrabbak egy motoros sárkányrepülő üléséből légi felderítésben vehettek részt.

(Lőwinger)