2018. február 27., kedd

Extrém hideg miatt vörös kód riasztás

Országos Polgárőr Szövetség felhívása valamennyi polgárőr vezető részére.

FIGYELEMFELHÍVÁS

EXTRÉM HIDEG, VÖRÖS KÓD RIASZTÁS

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat estétől több napon át nem emelkedik 0 Celsius-fok felé a hőmérséklet, éjszakánként országszerte mínusz 10 fok alá hűl a levegő. Az előrejelzés szerint a jövő héten többfelé mínusz 10 fok körüli maximumokra kell készülni.

Az előrejelzések szerint már vasárnap hajnalban mínusz 15 fok lehet az ország leghidegebb részein, az Északi-középhegységben, a szlovák határ közelében. Hétfőn Salgótarján és Ózd térségében akár mínusz 16 fok is lehet, de a fővárosban is mínusz 10-11 fokos hideget várnak. Vasárnaptól napokon át a napközbeni csúcsok se mennek mínusz 2-3 fok fölé, csütörtök éjszaka akár mínusz 20 fok is lehet.

Az extrém hideg idő miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől „vörös kód” riasztást léptet életbe.

Ez azt jelenti, hogy a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

Kérem polgárőr társaimat, hogy az extrém hideg időjárás és a vörös kód riasztás miatt tájékozódjanak a működési területükön lévő bentlakásos szociális intézményekről, és a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett emberekre. Fordítsanak kiemelt figyelmet a „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek!” és a „Füstölő kémény!” programba bevont, az otthonukban egyedül élő idős emberekre. Kérem a polgárőr vezetőket szervezzenek járőrszolgálatot a tanyavilágban élő idősek meglátogatására. Ahol szükséges segítsenek, ha kell, hívjanak segítséget.

Budapest, 2018. február 26.