2017. április 4., kedd

A polgárőrség, több mint önkéntesség!

A közelmúltban elhunyt bajtársakra való megemlékezéssel kezdődött a Polgárőr Egyesület Kisvárda évértékelő ünnepi közgyűlése a Party Étteremben. Február 22-én, súlyos betegség következtében hunyt el Rubóczki István járási koordinátor, illetve február 25-én fiatalon, 38 éves korában vesztette életét szolgálatteljesítés közben Juhász József pátyi polgárőr.

A megjelent polgárőrök létszámát tekintve határozatképes közgyűlésen, tiszteletét tette Jászovics László, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese; dr. Barnai Sándor r.ezredes, kisvárdai kapitányságvezető; Váradi László járási koordinátor, dr. Korponai István ügyvéd; Dudás István kisvárdai önkormányzati képviselő és Bereczki Lajos, a Gyürei Polgárőr Egyesület elnöke.

Az első napirendben Vaszily Sándor kisvárdai elnök számolt be az egyesület tavalyi évi munkájáról. Tájékoztatása alapján, ebben az évben még nagyobb figyelmet fordítanak az új polgárőrök toborzására és felvételére, különös tekintettel a fiatalokra. Az egyesület pénzügyi helyzetét illetően elhangzott, hogy a tagdíjból, a Megyei Polgárőr Szövetség által kiírt és azon mindig sikeresen szereplő pályázati pénzekből, illetve a MÁV-tól és Kisvárda Város Önkormányzatától kapott támogatásból, továbbá az adó egy százalékának felajánlásából tartják fent működésüket. Gépkocsival (bár az elnök szerint erre nincs is szükségük) továbbra sem rendelkeznek, viszont a két darab motorkerékpárjuk jó kihasználtságú.

A kisvárdai polgárőrökre mindig lehet számítani, legyen az akár városi, több napos rendezvény, vagy egyes szervezetek magán-programjában való segítség. Együttműködnek például a helyi önkormányzattal, annak minden szervével, iskolákkal, óvodákkal, egyházakkal, alapítványokkal, sportklubokkal, a rendőrséggel, a MÁV-val, a Vöröskereszttel.

Összességében a Kisvárdai Polgárőrök szolgálatban eltöltött órái:

Külterületi szolgálat 418 óra.
Egyéb, önálló szolgálat 1877 óra.
Rendőrséggel bűnmegelőzési, közlekedési, rendezvénybiztosítás 1397 óra.
Más rendvédelmi szervvel való együttműködés 32 óra.
Közterület-felügyelettel való közös munka 140 óra.
Lesz Feszt rendezvénybiztosítás 800 óra.

De nem mérhető órában a Járási Önkéntes Polgárvédelmi Csoport tagjainak munkája, illetve az egyesületben vezető szerepet betöltőké sem, hiszen egy szolgálat megszervezése, beosztása nem kevés idejüket veszi el, ugyanúgy önkéntesen.

A tavalyi év kiemelkedő eseményei, szolgálatteljesítései között említendő:
  • futballistáikkal részt vettek a Gindele György Emlékkupán,
  • egyhetes strand-szolgálatot teljesítettek a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület kérésére,
  • a megyében egyedüliként vettek részt az OPSZ, az OBB, valamint a Magyar Autó Klub közlekedési versenyén,
  • Egyesületi Polgárőr Napot tartottak a kisvárdai Várfürdőben,
  • szeptember elsejétől, öt héten keresztül vigyázták a közlekedést reggelente a „Polgárőrök a Tanév Biztonságáért” országos akció keretében,
  • temetői szolgálat a mindenszentek és halottak napja ünnepein,
  • a bűnmegelőzés érdekében, együttműködve a helyi Közbiztonsági Alapítvánnyal: parkolókat, bevásárló központokat, zárt kerteket, kegyeleti helyeket, erdőket, szőlőket, vasútállomásokat, autóbusz-pályaudvart ellenőriztek, több ízben önállóan.

Mindezek mellett mindenképpen megemlítendő a 2016-os év eseményei között, hogy a Polgárőr Egyesület Kisvárda a város önkormányzatával közösen érdemelte ki az Országos Polgárőr Szövetség által kiirt „Polgárőr Város” kitüntető címet.

A kisvárdai polgárőrök együttműködése és egymás kölcsönös segítése példaértékű a szomszédos településekkel, mint Pap, Anarcs, Rétközberencs és Kékcse, illetve még a tőlünk távol lévő Gyüre polgárőreivel is szoros kapcsolatot és közös szolgálatokat látnak el.

„Hálásan köszönöm minden más polgárőr-egyesületnek, bajtársainknak az együttműködést, segítőinknek, pártfogóinknak a támogatást!” - mondta Vaszily Sándor, aki tavaly decemberben részt vett a X. Polgárőr Akadémia kurzusain, elvégezve ezáltal a Polgárőr Akadémiát.
„Polgárőreink példamutatóan látják el feladataikat, az etikai kódexnek megfelelően cselekszenek. Köszönetet mondok polgárőreinknek és hozzátartozóiknak az áldozatvállalásért, az önzetlen, másokért tevő munkájukért, amit a város közrendjének szilárdítása érdekében, szabadidejüket felhasználva, az állampolgárok biztonsága érdekében tesznek!” - mondta az elnök, akinek beszámolója után Sebestyén Sándorné gazdasági vezető adott számot az egyesület pénzügyi helyzetéről, a kiadásokról és bevételekről.

Utolsó napirendi pontként került sor a tisztségviselők megválasztására és az alapszabály-tervezet elfogadására. A közgyűlés egyhangúlag választotta meg elnökhelyettesnek Bokor Dezsőt, titkárnak Papp Lászlót, gazdasági vezetőnek Sebestyén Sándornét, elnökségi tagnak Lizák Józsefet.
S bár a választás előtt mindent megköszönve elköszönt, mégis egyhangú döntéssel választották újra elnöknek Vaszily Sándort, aki ettől az évtől már a húsz éves egyesületet trenírozza tovább az elkövetkezendő négy évben is, magas szakmai felkészültségével, empatikus emberszeretetével.

JUTALMAZOTTAK

A megyei elnök részéről: Sebestyén Sándorné, Bokor Dezső, György Gábor és Vaszily Sándor részesült elismerésben.

Vaszily Sándor elnök: Kovácsné Szabó Ildikót, Rezsu Sándornét, Papp Lászlót, Molnár Zsoltot, Rajzinger Csabát, Kenéz Attilát és Csernay Attilát jutalmazta.

A Gyürei Polgárőr Egyesület részéről: Magyar Jolán, ifj. Vaszily Sándor, Bulitka András és Durucz János részesült elismerésben.

A Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakképző Iskolája ajándékát Pintér István 2 vehette át.

Kisvárda Város Önkormányzatának ajándékát Papp Szilvia polgárőr kapta, továbbá Dudás István önkormányzati képviselő nyolc hölgynek és 28 férfinak adott elismerő oklevelet és ajándékot a város nevében.

Major Tamás, a Kisvárda és Környéke Közbiztonsági Alapítvány elnöke a példás együttműködés elismeréseként egy laptopot adott át az egyesületnek.

A kisvárdai polgárőrök jól tudják, hogy a polgárőrség, több mint önkéntesség!
Köszönjük, hogy szabadidejükben értünk vannak, ránk vigyáznak!
Köszönjük, hogy mindig számíthatunk rájuk!
Isten áldja és éltesse őket erőben, egészségben, boldogságban!


Forrás: kisvarda.hu
Szöveg: Durucz Gabi
Fényképek: magánarchívum

További képek a rendezvényről: