2017. március 14., kedd

Adományt kaptak a nyíregyházi polgárőrök

Nyíregyháza Város Báljának jótékonysági bevételéből 18 nyíregyházi polgárőr egyesületet támogatott a helyi önkormányzat. 

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, hogy a 3 millió forintból 18 polgárőr egyesület az általuk igényelt eszközöket kapták támogatásként. Többek között 22 kerékpárt, két gépjármű cseréjéhez 150 ezer forintos kiegészítést, munkaruhákat, nadrágot, zubbonyt és pólókat. Ezzel javulnak a munkakörülményeik és a közbiztonság is a városban.

A polgárőr egyesületeknek nagyon jó az együttműködésük a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a városüzemeltető céggel. Hasznos feladatokat látnak el a közbiztonság javítása érdekében, sokat segítenek a városi nagy rendezvényeken. Ezért az önkormányzat évek óta 10 millió forint fölötti támogatást nyújt a munkájukhoz.

Cidor Mihály, a Közbiztonsági Közalapítvány Tanácsadó Testületének elnöke hangsúlyozta, a munka, a létszám és az igények alapján bizottság dönt a keretösszegről, amit majd pályázat útján kell elszámolni. Kiemelte, hogy 2016-ban koordinációs irodát is kaptak a Városmajor utcán, ahol összefogják a polgárőr egyesületeket, koordinálják a feladatokat. 

Nyíregyházán a 19 polgárőr egyesületben közel 650 ember tevékenykedik, de fontos lenne a fiatalítás, hiszen a tagok jelentős része 50 év fölötti korosztályhoz tartoznak. Ezt most segíti, hogy a középiskolások kötelező 50 órás közösségi szolgálatukat a polgárőröknél is elvégezhetik, az elmúlt évben sokan jelentkeztek az egyesületekhez.