2017. február 16., csütörtök

Rendszámfelismerő rendszerrel gazdagodott Nyírbátor és térsége

Somogyi János MPSZ elnök (jobbra) használatra átadja a rendszámfelismerő rendszert Nagy István r.ezredesnek (középen)
Hatékony és gyors gépjármű-felderítést tesz lehetővé az a modern kor igényeinek megfelelő rendszámfelismerő rendszer, melyet a Nyírbátori Polgárőrség és a Nyírbátori Rendőrkapitányság közös szolgálatok alkalmával fog használni.

A Sigmoid ZsaruCar Video 2.0 típusú rendszámfelismerő rendszert 2017. február 3.-án Somogyi János, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke adta át használatra Nagy István r.ezredes, kapitányságvezetőnek a Nyírbátori Kapitányságon, melyet a helyi polgárőrök és rendőrök közös járőrszolgálatok alkalmával a körözés alatt álló, jogszerűtlenül fogalomban részt vevő járművek (pl. lejárt forgalmi engedéllyel közlekedők) kiszűrésére fognak használni.

Szabó László bemutatja a rendszámfelismerő eszköz működését Laza László számára 
A Nyírbátori Polgárőrség pályázati forrás felhasználásával megvalósuló fejlesztése videokamerából, laptopból, rendszámfelismerő szoftverből, GPS vevőből és 3G modemből áll. Működése teljesen automatikus: a kamera előtt elhaladó gépjárművek rendszámát leolvassa és értékeli a szoftver, körözött jármű esetén azonnal figyelmeztető hangot ad.

A laptophoz kapcsolt 3G modem segítségével, rendőr jelenlétében mobilinterneten keresztül on-line adatkapcsolatot létesül a KEKKH Központi Gépjármű-nyilvántartó hivatalával. Ez által minden bevitt rendszámhoz a központi adatbázisból veszi a rendszer a hozzá tartozó szűrt műszaki adatokat (szín, gyártmány, típus, körözöttség, tulajdonos körözöttsége), az eredményt kiírja a képernyőre, illetve szóban elmondja. A napi körözési adatbázist is automatikusan, on-line frissít a program. Így naponta akár 8-10 ezer gépjármű ellenőrzését is megtehetik majd vele a polgárőrök.

A rendszer képes alvázszám(részlet) alapján is azonosítani a járműveket, ezáltal a rendszám nélküli autók - amennyiben az alvázszám, vagy annak egy részlete látható (ablak-gravírozásnál, nyitott motorháztetőnél) - azonosíthatóvá válnak.

SzL