2016. március 21., hétfő

Megyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése

Zsúfolásig megtelt a Nyírbátori Rendőrkapitányság tanácsterme március 12-én, amikor megkezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése. Amelyen a megye polgárőr küldöttei mellett jelen volt dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, Farkas József r. dandártábornok, megyei főkapitány, Nagy József tű. ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgató-helyettese és Dombrády László ny. tű. ezredes, a megyei tűzoltószövetség elnöke.

Nyugvóponton van a megye lakosságának szubjektív biztonságérzete, s hogy ez így alakult, abban tevékeny része van a megye önkéntes bűnmegelőzőinek – kezdte beszámolóját Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Aki ezt követően részletesen elemezte a 156 egyesületben tevékenykedő 4844 polgárőr 2015. évi munkáját, kiemelve: egyre inkább a minőségi polgárőrség jegyei fedezhetők fel a megyében is. A szakmai elképzeléseknek megfelelően alakul a rendőrökkel közös szolgálatok száma, s az egyenruhások felkészítésének is köszönhetően partnerek tudnak lenni az önkéntes bűnmegelőzők az akciókban, járőrözési tevékenységekben. Az iskolai közösségi szolgálaton keresztül mind több fiatal ismeri meg az önkéntes bűnmegelőzők mindennapjait, s bíznak benne, egyre többen lesznek náluk is Ifjú Polgárőrök. Hangsúlyozta, hogy 1 millió 743 ezer órás szolgálatuk egyharmadát a külterületek biztonságának növelésére fordították, majd az idei feladatok sokaságát tárta a jelenlévők elé. Tisztességgel teljesítettük önként vállalt feladatainkat, sikeres évet zártunk! – fejezte be gondolatait a megyei elnök.

A napirendeknek megfelelően elhangzottak a különböző gazdasági-pénzügyi, felügyelőbizottsági beszámolók, s előterjesztették az Alapszabály módosításának tervezetét is. A hozzászólók részint kiegészítették e beszámolókat, másrészt dicsérték a járási koordinátorok munkáját, vagy éppen javasoltak, kértek.

A megyei közgyűlés elismerését Baracsi Endre adta át a küldötteknek – s rajtuk keresztül minden szabolcsi polgárőrnek –, amikor azt mondta: a polgárőrökre nagy szükség van, de azt kívánom: legyen minél kevesebb feladatuk. Mert ez azt jelenti: rend és fegyelem van a megyében! Farkas József r. dandártábornok a mögöttük hagyott mozgalmas év kiemelkedő együttműködésének eredményét osztotta meg a hallgatósággal, kijelentve: a megye rendőrségi tevékenységét kiválóra értékelték az országos vezetők. S ebben benne van az önkéntes bűnmegelőzők hatékony, segítő tevékenysége is! Magas a bizalmi indexünk, s azon leszünk, hogy ez még jobb legyen a jövőben. Számítunk a polgárőrök segítéségre, ennek érdekében már most megkezdjük a felkészülést az illegális migráció útirányváltása jegyében főként a román határ mentén várható hullám kezelésére. Köszönöm a kiváló munkát, a példaértékű együttműködést, számítunk rátok 2016-ban is!

Itt jól mennek a dolgok! – kezdte hozzászólását dr. Túrós András, aki a Polgárőrség egyik legfontosabb pilléreként aposztrofálta a szabolcsiakat, akik minden tekintetben aranyérmesek lennének! A megyében rendezettek a viszonyok, s hogy a Polgárőrség rajta van a közbiztonság „sikerszekerén”, hogy polgárőrök nélkül nem lenne közbiztonság Magyarországon, abban nektek is részetek van! Minden tekintetben csúcsra érkeztünk, s a következő években ezt a szintet kell tartanunk! Az OPSZ elnöke nem rejtette véka alá a gondokat sem, szólt a Vas megyében és Szolnokon bekövetkezett bűncselekményekről, amelyek foltot ejtettek a Polgárőrség becsületén. Hogy a 25 éves Polgárőrség egységes maradjon, ennek érdekében mindent el kell követnünk! Az, hogy a rendészet nagy családjának tagjai lettünk, sok mindenre kötelez bennünket. Járjatok élen szabolcsi polgárőrök ebben!

A küldöttgyűlés végén elismerések átadására került sor. A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést Kovács Aladár Andor, a Nyíregyháza – Kertváros Polgárőr Egyesület elnöke és Tábori Tibor, az Ibrányi Polgárőr Egyesület elnöke vehette át. E kitüntetés Ezüst és Bronz fokozatában ketten-ketten részesültek.

A tanácskozás végén az alakuló téren Farkas József r. dandártábornok egy felújított Suzuki Swift személygépkocsit adott át Somogy János megyei elnöknek, aki a kocsi kulcsait mindjárt tovább is adta a Csarodai Polgárőr és Tűzoltó Egyesület elnökének, Király Lajosnak.

T.Z.