2016. január 28., csütörtök

Családi tragédiát akadályoztak meg a dögei polgárőrök

DÖGE. Szombat éjjel 11 óra körül járt az idő. Kihaltak voltak Döge utcái, csupán két polgárőr – Leveleki István és Nagy Béla – járta autóval a községet, ügyeltek a település nyugalmára, közbiztonságára. Már csak egy jó óra volt hátra az éjszakai szolgálatból, amikor a József Attila utcában egyszer csak vöröslő fényre figyeltek fel.

– Ahogy közelebb mentünk, láttuk, hogy a házban sötét van, a kéményből pedig méretes lángok csapnak fel – elevenítette fel az eseményeket Leveleki István, aki társával együtt 2007-ben az alapító tagja volt a Dögei Polgárőr Egyesületnek.

– Odakint mínusz 15 fokot mutatott a hőmérő, de a lángok látványára azonnal leizzadtunk. Gyorsan kellett cselekednünk: hívtuk a tűzoltókat, ébresztettük a lakókat. Annyira izgultunk, hogy hirtelen azt sem tudtuk, hogy melyik utcába jöjjenek a tűzoltók, úgy kellett közelebb menni az utcanévtáblához.

– A gyorsan kiérkezett tűzoltók kikotorták a tüzet a kéményből. Mint később elmondták, a kémény szétrobbanhatott volna, s akkor a környezetében minden lángra kap. Még akár súlyos tragédia is történhetett volna, hiszen a lakásban két felnőtt és két gyermek aludt – tette hozzá Leveleki István, aki nemcsak polgárőrként, hanem önkormányzati képviselőként is szolgálja a települést.

A cikk a Kelet-Magyarország napilapban jelent meg 2016. január 26.-án.