2015. október 13., kedd

Minket őriznek, értünk vannak

Kisvárda város honlapján jelent meg az alábbi cikk, mely a polgárőrségről, mint társadalmi szervezetről szól. Mindenkinek figyelmébe ajánlom.

"A Polgárőrség Magyarország egyik nagy létszámú társadalmi szervezete, melynek célja a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, a helyi közbiztonság közösségi védelme.

A polgárőr főbb jellemzője az önkéntesség és törvényesség, az emberi jogok tiszteletben tartása, ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenység és a politika semlegesség.

Mindezeket betartva, 1997 óta működik a Kisvárda Polgárőr Egyesület, melyet fiatalok és nők is erősítenek. Szorosan együttműködnek a helyi rendvédelmi szervekkel, az önkormányzattal, civil szervezettek és oktatási, kulturális intézményekkel is. Elengedhetetlen, állandó segítői és közreműködői a városi rendezvényeknek is.

A lakosság nagy része azt hiszi, hogy a polgárőrök fizetést kapnak munkájukért, de ez tévedés. Minden polgárőr, a megyei és az országos vezetők is, térítés nélkül végzik önként vállalt, sokszor egyáltalán nem veszélytelen tevékenységüket.

A magyar közbiztonság és bűnmegelőzés már nem képzelhető el a Polgárőrség nélkül. Ezt sokszor hangsúlyozzák a rendőrök, határőrök, önkormányzati vezetők, és nem utolsó sorban a lakosság többsége is.

Kisvárda is büszke polgárőreire, akik idén szeptember elején is segítették a rendőrség munkáját az iskolakezdési forgalomban. Városunkban, különösen a közlekedésbiztonsági szempontból veszélyesebb helyeken elhelyezkedő iskoláknál irányították a forgalmat, segítették a gyermekek közlekedését szeptember végéig, reggel, illetve a tanítás befejezésekor.

„A polgárőrökre mindig szükség van, az erre hivatottak jelentkezését folyamatosan várjuk” - tájékoztatott Vaszily Sándor, a Kisvárda Polgárőr Egyesület elnöke, akit személyesen is megtalálnak a Városháza portáján.

Kisvárdának továbbra is szüksége van a polgárőr szolgálatot lelkiismeretesen ellátó, megbízható személyekre!"