2015. július 22., szerda

Ópályiban ünnepeltek a Nyírség polgárőrei

Ópályiban tartották meg július 11-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Napot, ahol több mint ezerháromszáz polgárőr ünnepelt. 

2015. július 11-én Ópályi község adott otthont a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei polgárőrök éves találkozójának. Az eseményen részt vett Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár, Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Farkas József rendőr dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője, a városi rendőrkapitányságok vezetői, Kovács Miklós tűzoltó alezredes, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Kovács Sándor országgyűlési képviselő, valamint Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere.

Erdélyi Miklós megtiszteltetésnek tartotta, hogy idén Ópályi rendezhette meg a polgárőrség napját, és a XXI. Nemzetközi Aratófesztivál keretén belül örömmel adtak teret a találkozónak.

Csóra György beszédében köszönetet mondott a polgárőröknek az önzetlen és áldozatkész munkájukért, valamint megköszönte a támogatást és a biztatást azok családtagjainak. Kiemelte, hogy a polgárőrök kulcsszerepet vállalnak a közbiztonság fenntartása érdekében, amit a társszervek, önkormányzatok és az állam is elismer. Jó példa erre a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelete is, amelynek értelmében a májusban benyújtott pályázatokból több mint négyszáz új gépjárművet szerezhetnek be október végéig az ország különböző részén kis településeken működő polgárőr szervezetek, akik sikeresen pályáztak.
Az elnökhelyettes elmondta azt is, hogy az Országos Polgárőr Szövetség szeretettel várja az ifjú polgárőröket soraiba, amit már a közelmúltban módosított polgárőr törvény is lehetővé tesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Polgárőrség jövőre ünnepli 25 éves évfordulóját.


Farkas József rendőr dandártábornok a közrend, a közbiztonság fenntartása, valamint a bűnmegelőzés terén végzett áldozatos tevékenységéért nyolc polgárőrnek adott át elismerést. A főkapitány egy szolgálatból kivont, de műszakilag felkészített személygépkocsit is átadott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetségnek. Az Opel Astra a Szakoly és környéke közbiztonságát fogja erősíteni.

Somogyi János is köszöntötte a rendezvényen megjelent 1350 önkéntes bűnmegelőzőt, azok családjait, barátait. Megköszönte azt a több mint egymillió óra önkéntes munkát, amivel hozzájárultak a megye közbiztonságának javulásához, és ezzel elérték, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete is növekedett. Ezt a megfeszített munkát a rendőrség is látja és elismeri, ezért stratégiai partnernek tekintik a polgárőrséget. Somogyi János külön köszöntötte a nemrégiben kinevezett megyei rendőrfőkapitányt és megfogalmazta, hogy a két szervezet közötti kapcsolat biztos lábakon áll. Kérte a polgárőröket, hogy a tavalyi évi kiemelkedően sok szolgálati óraszámot ne tekintsék teljesített célnak, hanem vegyék figyelembe dr. Pintér Sándor belügyminiszter kérését és idén teljesítsenek még egy kicsit többet, még egy kicsit jobban.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő is méltatta a polgárőrök elért eredményét. Külön kiemelte, hogy az állam kiemelt stratégiai partnernek tekinti a Polgárőrséget, és ennek legjobban látható jele a törvényi és jogszabályi támogatások mellett az a több mint 1,2 milliárd forint, amit 2014-ben kapott a szervezet. Egyben ígéretet tett arra is, hogy az állam továbbra is jelentős támogatást biztosít.


A rendezvény részeként kitüntetést, elismerést illetve tárgyjutalmat kaptak azok a megyei polgárőrök, akik kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá a szervezet sikereihez. Így Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta Földi Miklós, a Nyírmadai Polgárőr Egyesület Elnöke valamint Gere Kitti, a Nyírbátori Polgárőrség tagja. A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát érdemelte ki Humicskó József, a Tiszaberceli Polgárőr Egyesület tagja és Havasi Gusztáv, a Jeremcsuk László Polgárőr Egyesület Elnöke. A Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát pedig Bálint László András (Nyíregyháza), Vass Csaba (Kótaj) és Fodorné Ősz Éva (Gégény) vehette át.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől Sárkányölő Szent György Emlékplakettet kapott:
  • Kozma Csaba, a Jeremcsuk László Polgárőr Egyesület tagja
  • Kertész Mihály, a Pap Polgárőrség tagja
  • Perdiák László, a Tuzsér Polgárőrség tagja
  • Kósa Imre József, a Barabás Polgárőr Egyesület elnöke
  • Tárgyjutalmat kapott még:
  • Szabó Károly (Tiszateleki Polgárőr Egyesület)
  • Bényei László (Tiszavasvári Városi Polgárőrség)
  • Furda Miklós (Eperjeskei Polgárőr Egyesület)
  • Papp László (Rétközberencsi Polgárőrség)
  • Lemák János (Pusztadobosi Polgárőrség)
  • Lipták György (Mátészalka Városi Közlekedési Polgárőrség)
  • Szabó Mihály (Nagykálló Polgárőrség)
  • Katona Jenő (Jánkmajtisi Polgárőr Egyesület)
  • Németi András (Nyírmihálydi Polgárőr Egyesület)
  • Csorba Norbert (Nyírtelek Polgárőrség)
  • Varju Judit (Szatmárcsekei Tűzoltó, Polgárőr és Faluszépítő Polgárőr Egyesület)
  • Hadászi Árpád (Szorgalmatos Polgárőr Egyesület)
  • Végh András (Közbiztonsági Polgárőrség Vásárosnamény)
A Nemzetközi Aratófesztivál programsorozata mellett rendezvény a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának taktikai bemutatója, mazsorett felvonulás, főzőverseny és különböző kulturális programok is színesítették.

(Írás: www.opsz.hu Lőwinger Zoltán Mihály, fotó: police.hu)