2015. április 20., hétfő

Szakmai egyeztetés Kárpátaljai polgárőrökkel Nyíregyházán

Baráti találkozóra került sor április 16.-án Nyíregyházán, az Országos Polgárőr Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetése és több kárpátaljai polgárőr vezető között.

A vezetői szintű találkozón a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást tevékenységükről, terveikről és megvitatták a kárpátaljai polgárőr szervezetek támogatására készült 2015. évi programterv részleteit.

A vendéglátók részéről dr. Túrós András, az OPSZ elnöke adott részletes tájékoztatást a Polgárőrség megalakulásáról, az elmúlt 24 éves tevékenységről, a mintegy kétezer polgárőr egyesületben tevékenykedő több, mint 50 ezer új polgárőr igazolvánnyal rendelkező önkéntes bűnmegelőző mindennapos bűn- és baleset megelőzési, drog prevenciós és az időseket támogató munkájáról.

Ukrán részről dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, országgyűlési képviselő mondott köszönetet a fogadásért, az átfogó tájékoztatásért, majd bemutatta az ukrán részről jelen lévő polgárőr vezetőket, Batári Jánost, az asztélyi, Szmicsera Jánost, a nagybégányi és Lőrinc Istvánt, a derceni polgárőrség képviselőit. Elmondta: Ukrajnában a háború miatt nehéz, feszült a helyzet, komoly válság van. S ez érződik a közbiztonságon is, emiatt is igyekszik a KMKSZ összefogni a már megalakult polgárőr szervezeteket, s tesznek azért, hogy minél több helyen alakuljanak hasonló önkéntes egyesületek. Magyarországon a polgárőr mozgalomnak nagy hagyománya van, ezért is örömteli, hogy tanulhatunk magyar barátainktól – emelte ki.

Mester András, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára mindehhez hozzátette: nagy az összevisszaság, hiszen a polgárőr szervezet alakítására az engedélyt – és egyben a polgárőr igazolványt – a járási hivatal adja ki. Így korántsem egységesek a szervezetek, ezért is hoztak össze januárban egy fórumot, ahol két tucatnyi egyesület vezetője jelent meg.

Döntöttek róla: szövetséget alakítanak, mert az akarat megvan, ám el kell fogadtatniuk magukat a lakossággal. A rendőrség bíztatja őket támogatással, ám még közös járőrözésre sem hajlandóak egyelőre. És azon is vitáznak: hogyan kerüljön bejegyzésre a polgárőr szövetség.

A továbbiakban Csóra György, az OPSZ oktatási elnökhelyettese a polgárőr képzés fázisairól – alap- illetve szakmai képzés és felsőfokú, Polgárőr Akadémia – adott tájékoztatást, míg Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív alelnöke a nyári Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor részleteit osztotta meg a jelenlévőkkel. 

Az OPSZ elnöke ugyanis javaslatot tett arra: 20-30 kárpátaljai fiatalt látna vendégül a Polgárőrség Gyenesdiáson, az egy hetes táborozáson. Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a határ közelsége okán is felajánlotta segítségét, s kiemelte: várja a kárpátaljai polgárőrök küldöttségét megyei Polgárőr Napjukra, amelyet Vásárosnaményban vagy Kisvárdán rendeznek majd. 

Ehhez kapcsolódva Csóra György, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szövetségi elnök augusztus 8-ára Kovácsvágásra a borsodiak Polgárőr Napjára invitálta a vendégeket azzal: nemzetközivé szeretnék tenni e polgárőr találkozót, hiszen az ukrán önkéntesek mellett szlovák és erdélyi bűnmegelőzőket is várnak. Az OPSZ elnöke pedig Komlóra, a július 4-én rendezendő Országos Polgárőr Napra invitálta a kárpátaljai polgárőr vezetőket.

Dr. Brenzovics László nem győzte köszönni a felajánlásokat, meghívásokat. Különösen fontosnak ítélte meg a képzést, javaslatot is tett arra: a Beregszászi Főiskola bevonásával náluk is lehetne vezetőképzést létrehozni. Tudjuk, hosszú, göröngyös út áll még előttünk, de elszántak vagyunk! A szükség hozta létre Kárpátalján ezeket az egyesületeket – amelyek tagjai egyelőre saját gépkocsikkal, saját költségen tankolva járőröznek – de tenni akarnak a jobb, biztonságosabb életükért. Közös, határ menti együttműködésben is gondolkodunk, Borsodban, a megyei polgárőr napon ez ügyben akár konkrét elképzeléseket is megfogalmazhatunk. Végezetül Kárpátaljai látogatásra hívta meg az OPSZ Elnökségét.

Végezetül dr. Túrós András azzal zárta az igen tartalmas eszmecserét – amely persze az ebédnél is folytatódott – hogy első természetbeni ajándékként az OPSZ vállalja 500 darab láthatósági mellény elkészíttetését, amelyen magyarul és ukránul lesz a felirat: Polgárőrség. 

Így is elkezdve az itt is szorgalmazott egységesítést a Kárpátaljai polgárőrök között. Emellett mielőbb el kell készíteni és alá kell írni a két szervezet közötti együttműködési megállapodást a hosszú távú együttmunkálkodás érdekében.

Szöveg és kép: Tóth Zoltán