2015. április 14., kedd

Kerékpáros közlekedés és kötelező tartozékok

Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub tájékoztató füzete
A képre kattintással nagyítható.
A tavasz beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe és hosszabb, rövidebb túrákra indulnak kerékpáron. 

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek. 

A legfrissebb statisztikák szerint a kerékpárosok leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályokat ismerik pontatlanul.

Alább rövid összefoglalóban ez a téma szerepel, azaz melyek azok a kötelezően felszerelendő kellékek, amik nélkül nem ajánlott elindulni biciklivel:

A KRESZ szerint kötelező:
  • a könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelő szerveinek működtetését,
  • két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
  • hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot ad,
  • egy előre fehér vagy kadmium-sárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa,
  • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa,
  • elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, és
  • legalább az első keréken, legalább 2db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.

Az első fehér vagy kadmium-sárga fényt adó lámpa és a hátsó piros fényt adó helyzetjelző lámpa elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.
Lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán közlekedő kerékpárosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell viselni!

Nem kötelező, de ajánlott felszerelések:
  • oldalán borostyán-sárga, mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyán-sárga fényvisszaverő, továbbá
  • a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelző, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.
  • Ajánlott védőfelszerelések melyek nem kötelezőek, azonban életet is menthetnek: bukósisak, ami különösen gyermekeknek javasolt, fej-, könyök-, és térdvédő, karra és lábszárra helyezhető fényvisszaverő pántok.

További információk a Magyar Kerékpárosklub Kisokos tájékoztató füzetében található.