2015. április 1., szerda

Beszámoló az OPSZ közgyűlésről

A polgárőrség kiteljesíti a rendészeti tevékenységet, és jelentős szerepe van a közbiztonság megszilárdításában - jelentette ki Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szombati közgyűlésén.

Az államtitkár dicséretesnek nevezte, hogy az önkormányzatok egyre inkább igénybe veszik a polgárőrök munkáját, és méltatta azt is, hogy megkezdődött a fiatalok bevonása a munkába. Jelezte: a kormány kiemelten támogatja a polgárőrséget. A 2014-es költségvetési támogatáshoz hasonló összeget szeretnének biztosítani a készülő új büdzsében is - mondta Tasnádi László.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az OPSZ programjai célba találtak. A polgárőrség hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarországon tavaly és az idei év első részében kiegyensúlyozott volt a közbiztonság - értékelt a rendőrfőkapitány, aki kiemelte, hogy a szervezet a helyi problémákra helyi megoldásokat dolgoz ki.

Papp Károly köszönetet mondott az illegális migrációval szembeni fellépésben való polgárőri aktivitás miatt is, kifejtve: tavaly robbanásszerű változás volt ezen a területen, ami elsősorban a magyar-szerb határon és 10-12 megyei kapitányság területén járt többletfeladatokkal.

Az ORFK vezetője azt is bejelentette: igyekeznek a továbbiakban is képzésekkel, eszközökkel segíteni az OPSZ munkáját, egy hónapon belül például újabb harminc autót szeretnének átadni.

Túrós András elnök az OPSZ 2014-es tevékenységét ismertetve kifejtette: a szervezet megújult és stabilizálódott. Kiemelte, hogy az eddigi legnagyobb költségvetési támogatást - 1,25 milliárd forintot - kapták.

Szólt arról, hogy a közterületi bűnmegelőzés mellett a "települések mindenesei" lettek, egyre több kulturális, sport és egyéb rendezvényen vállaltak feladatokat.

Túrós András azt is ismertette, hogy tavaly a polgárőrök 7,7 millió szolgálati órát teljesítettek, ami 900 ezerrel haladta meg az előző évit. A létszám pedig meghaladta az 50 ezret, ami 20 százalékos növekedést jelent - tette hozzá.

Az OPSZ elnöke arra is kitért: valamennyi megkezdett programjukat folytatják, emellett újat indítanak a lakásbetörések megelőzésére. Bejelentette azt is: idén is pályázhatnak új gépjárművekre a polgárőr egyesületek, a Suzukival való együttműködés révén pedig kedvező finanszírozási feltételek nyílnak.

(Forrás: MTI)