2014. szeptember 26., péntek

Bűnmegelőzési mintaprogram

„250 x 100 Biztonság”

Az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács folytatja a 2013-ban elindított „100x100 Biztonság” elnevezésű nagy sikerű bűnmegelőzési mintaprogramját és újabb 150 település bevonásával bővíti a résztvevők számát.

A program időtartama:

2014. szeptember – 2015. december

A program célja:

A lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása, a jogsértések számának csökkentése.

A program küldetése:
  • Minden településen működjön minta polgárőr egyesület. Törekedjenek a tagfelvételnél a fiatalok és a nők arányának növelésére. Célul tűzzék ki, hogy a lakosság legalább 0.5-1%-a tagja legyen a polgárőr egyesületeknek.
  • Ahol nem működik polgárőr egyesület, ott a megyei polgárőr szövetségek a helyi önkormányzatokkal közösen kezdeményezzék a polgárőr egyesület létrehozását legkésőbb 2015. év végére.
  • Motiválják a polgárőröket, hogy évente legalább 180-200 óra szolgálatot teljesítsenek.
  • A mintaprogram megvalósításához kérjék az önkormányzatok és a polgármesterek támogatását, különös tekintettel az önkormányzati rendészeti szervekkel való együttműködésre.
  • A program végrehajtása során a rendőrség szakmai irányítása és felügyelete, koordinációs tevékenysége meghatározó, ezért rendkívül szoros kapcsolatot kell tartani a helyi rendőrség tagjaival - a körzeti megbízottakkal.
  • A program végrehajtása során szoros kapcsolatot kell tartani a település lakóival, folyamatosan tájékozódni kell a lakosság biztonsági problémáiról, kiemelten kell figyelni az egyedül élő, idős emberekre.
  • A program végrehajtása során a polgárőrök folyamatos kapcsolatot tartsanak a település lakosságával, tájékozódjanak a lakosság biztonsági problémáiról, kiemelt figyelmet fordítsanak az egyedül élő, idős emberekre. Kérjük, legyen aktív közreműködője közbiztonsági mintaprogramunknak, tegyünk együtt lakókörnyezetünk biztonságáért!

Hamarosan bővebb szakmai anyagot és tájékoztatót készítenek a polgárőrök részére. Jelenleg ide kattintva megtekinthető a programban részt vevő települések listája.