2014. július 28., hétfő

Lovas polgárőrök védik a nyírségi határt

A bokortanyák védelme még terepjárókkal sem mindig megoldható, ezért nagyon nagy segítséget jelent a polgárőrök lovas szolgálata.

Az ország legnagyobb létszámú lovas polgárőrsége jött létre Nyírteleken, ahol a lótartó gazdák azért fogtak össze és vizsgáztak le, hogy ezzel is segítsék településük közbiztonságát. Így fővel megalakulhatott. Az összefogásnak meg lett az eredménye.

Nehéz terepen mozogni, nagyobb távolságot átlátni - ezek a legfontosabb előnyei a lovas szolgálatnak. Tódik Gábor a Nyírteleki Polgárőr Egyesület elnöke elmondta: megszerveztük, mert a településen nagy volt rá az igény, ezek az emberek mind önkéntesen csatlakoztak hozzánk, és saját lovaikkal vesznek részt a feladat végrehajtásban. Ennek köszönhetően 24 fő tett vizsgát, és azóta is egymás után jönnek a csatlakozási kérelmek.

Nyírtelek polgárőrségének működési területéhez 15 tanyabokor tartozik, így az ott élők biztonságát akkor is segíthetjük, amikor az időjárási, vagy útviszonyok máshogy nem teszik lehetővé azt. Nádai Nagy Péter, az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozata részéről a vizsgát felügyelte. Nem titkolta, hogy rendszeresen tartanak szintfelmérőket, és egyre nagyobb az érdeklődés a szolgálat ilyen formája iránt. A mostani tagság létszáma 350 körüli, így a ma vizsgázó 24 fő csaknem 9 százalékos bővülést eredményez. Ahová nem jut be gyalogos, autós, nehéz a terep, vagy egy vihar miatt kidőlt fa elzárja a közlekedő utat, oda lóval mégis eljut a polgárőr. Magam is járok szolgálatba, messziről látni a gyanús mozgásokat, csendesebb a lovon haladni, mint a robogón, számos előnye van a lovas közlekedésnek.

Jászovics László a megyei szövetség alelnöke szerint nem ez az első ilyen jellegű csapat, de most remény van a megtartásukra is. Volt már példa erre a speciális szolgálatra, sőt igény lenne az egész megyében hasonlóra. Korábban az ibrányi polgárőröknek volt lovas szolgálata, de nem sikerült megtartani azt. Miután a tavalyi év eredményei alapján az ország legjobbjai a megye polgárőrei, most a legtöbb lovas polgárőrt állítjuk ki, büszkék lehetünk eredményeinkre, Nyírteleknek köszönet jár érte. Reményeink szerint Kisvárdán lehet majd bővíteni a létszámot, ott igénylik az emberek ezt a szolgálati formát, a működtetés feltételeit talán pont a nyírtelki tapasztalatok alapján sikerül kialakítani.

Forrás: www.szon.hu