2021. április 26., hétfő

30 éve alakult meg a Polgárőrség - Beszámoló az elnökségi ülésről

AZ OPSZ elnöksége 2021. április 23-án online megtartott ülésen emlékezett meg a Polgárőrség megalapításáról.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége áprilisi ülésén tisztelgett a napokban 30 éves Polgárőrség és az alapítok előtt. Emellett megtárgyalta az OPSZ tavalyi tevékenységéről szóló jelentést, a Felügyelő és az Etikai Bizottság beszámolóját, illetve döntött három új polgárőr egyesület tagfelvételéről.

Harminc éve, az akkor 220 egyesülést tömörítő Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége Pintér Sándor, akkori országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére vette fel az Országos Polgárőr Szövetség nevet. Az akkori alapítók közül ma már kevesen vannak a szövetségben, azonban hárman jelenleg is elnökségi tagok. Cseh István, Csóra György és Markos György az ülésen röviden felidézte a kezdeteket és azt, hogyan élték meg a kis önvédelmi csoportok profi bűnmegelőzési szövetséggé, megbecsült civil szervezetté alakulását.

Dr. Túros András, az OPSZ elnöke, aki akkori rendőri vezetőként jelen volt a Polgárőrség bölcsőjénél, köszöntőjében méltatta Kopácsi Sándornak, az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakjának, az Országos Polgárőr Szövetség első elnökének szerepét a Polgárőrség megalakulásában. Az elnök a rendszerváltás egyik sikertermékének nevezte a Polgárőrséget, amely nem véletlenül alakult meg, hiszen akkoriban növekedett a bűnözésszám, meggyengültek a rendvédelmi szervek és ezzel együtt a lakosság biztonságérzete is.

„Most itt vagyunk 30 év távlatában, és van egy olyan „új típusú” civilszervezetünk, amely nem öncélú, nem hobbiból tevékenykedik, hanem csak másokon akar segíteni” – fogalmazott Dr. Túrós András.

A megemlékezést követően a testület meghallgatta a Felügyelő Bizottság tavaly végzett munkájának, ellenőrzési tevékenységének összegzését. Az összefoglalóban elhangzott, hogy az OPSZ legnagyobb támogatója Magyarország Kormánya, a támogatás összege évente 1milliárd 50 millió forint. A FB megállapította, hogy a támogatás célba ért, a pénzeszközök jogszerűen kerültek felhasználásra és a polgárőrség munkáját szolgálták. Az elnökség támogatta, hogy a jelentés a Küldöttgyűlés elé kerüljön.

Több hozzászólást követően egyhangúan támogatta a vezetőség az OPSZ elnökségének beszámolóját a Polgárőrség 2020. évi tevékenységéről. A dokumentumot ugyancsak a júniusi Küldöttgyűlés tárgyalja majd.

Támogatta a testület az OPSZ Etikai Bizottságának 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolójának Küldöttgyűlés elé terjesztését is. A beszámoló egyebek mellett megállapítja, hogy a 2020-as esztendő etikai területen is egy különleges év volt. Tavaly a polgárőrök gyakorlatilag hétköznapi hősök lettek, az etikai vétségek látványosan visszaszorultak, ezért a kiváló helytállás mellett a polgárőrök fegyelmi és etikai helyzete jónak mondható.

Új egyesületek felvételéről is döntött az elnökség. Eszerint tagja lett az OPSZ-nek a Vasszécseny Polgárőr Egyesület és Önkéntes Tűzoltó Egylet, a Csénye Község Polgárőr Egyesület, valamint a Pósfa Község Polgárőr Egyesület.

Az elnökségi ülésen Dr. Bilisics Péter, az OPSZ katasztrófavédelmi alelnöke tájékoztatást adott a 2021. április 14-én megtartott Balatoni Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének online ülésérőI.

A megbeszélés végén Besenyei Lajos professzor beszámolt a „30 éves a Polgárőrség” témakörben meghirdetett pályázat eredményéről. Elmondta, a felhívásra 15 pályázat érkezett, amely mind érdekes és színvonalas. Pályáztak kutatómunkát végző egyetemi hallgatók és polgárőrök is, emiatt a zsűri két kategóriát állított fel és két győztest hirdet.

A pályázatok ünnepélyes eredményhirdetésére május 3-án kerül sor Budapesten.


Szöveg: Bakonyi Ágnes
Sajtófőnök
Országos Polgárőr Szövetség