2020. január 24., péntek

A hideg időre beindulnak a trükkös faárusok

Beindult a fűtési szezon, így megyénkben is megjelenhetnek a trükkös faárusok. Minden évben több tucatnyi embert tévesztenek meg a tűzifával házalók.

Trükkök tömegével verik át a megrendelőket a „tűzifás csalók”.

Az elkövetők módszerei jellemzően a következők:
  • A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. 
  • Csak telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják. 
  • A jármű platóján még tíz mázsa a tüzelő, az udvaron leborítva már csak ennek a fele. A laikus vevő még csak becsülni sem tudja, hogy valóban annyi fát kapott-e, amennyit megrendelt. 
  • A vásárlás során – ha nagyobb címletű bankjegyből kell visszaadni – megfigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét. Később a sértett figyelmét elterelve (egy pohár vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) megszabadítják a megtakarított készpénzétől. 

Mire figyeljünk még fa vásárlás esetén?

Amikor tűzifát veszünk, egyik legjellemzőbb mértékegység a köbméter, a másik a mázsa. Ha mázsára veszünk tűzifát, akkor érdemes megnézni, mennyire friss a vágás, mivel a frissen vágott fa egyrészről rosszabb hatásfokkal ég, mivel a hőenergia egy része a fa száradására megy el. Másrészről rengeteg vizet is veszünk, tehát miután kiszárad a fa, akkor jönnek rá sokan, hogy egy csomó pénzt kifizettek feleslegesen a vízért. Így már nem is olyan olcsó az így vásárolt tűzifa.

Az erdei köbméter számítása:

Az erdei köbméter nem egyezik meg a hagyományos matematikai 1x1x1-es köbméterrel, mivel a fa metszetéből adódóan (ami ugye körszerű) keletkeznek úgynevezett kitöltetlen részek a köbméterben.

Ennek a kitöltetlenségi tényezőnek köszönhetően meg kell, hogy növeljük az értéket 0,7-el. Ez az érték hosszú évek tapasztalatai alapján és különböző számítási módszereken alapul, és ezt az értéket hivatalosan is elfogadottnak tekintik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a farönköket 1 m hosszúra vágják a kitermelés során és 1,7 m (egész pontosan 1,68 m, de a kerekítése elfogadott hivatalosan) magasan úgynevezett sarangba rakják össze. Ilyenkor már csak a sarang hosszát kell lemérni és már meg is kapjuk, hogy hány erdei köbméter a vásárolt fa mennyiségünk.

Ugyanakkor a hasogatott fát nem erdei köbméterben szokás elszámolni, hanem legtöbbször mázsában, vagy kalodában, esetleg zsákolva lehet hozzájutni.

Vásárlás előtt mindenképpen legyünk tisztában a mértékegységekkel. Ezen kívül nagyon sok múlik a fafajon, a nedvességtartalmon, hogy rönkfa-e vagy hasogatott tűzifa.

A legnehezebben meghatározható mennyiség az ömlesztett tűzifa. Ebben az esetben legtöbbször csak mázsára tudunk vásárolni, amit az eladó telephelyén jó esetben le lehet mérni. Célszerű ellenőrizni, hogy mennyire száraz az a fa, amit megvásárolunk, ugyanis a nedves tűzifa kb. 2-szer annyit nyom, mint a száraz, míg a fa térfogata gyakorlatilag állandónak tekinthető.

Érdemes az eladóval még az elején tisztázni az elszámolás egységeit, a későbbi félreértések elkerülése érdekében. Utólag mindenki okos, szokták volt mondani, viszont előre okosnak lenni mindenképpen kifizetődőbb!

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

Fontolják meg a kiválónak tűnő – piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot. Őrizzék meg egészsége bizalmatlanságukat az árusokkal szemben. 

A megrendeléskor előre egyeztessenek időpontot a kiszállításhoz, és lehetőség szerint kérjék egy tüzelőanyag vásárlásban jártas szomszéd vagy rokon segítségét. 

Kérjenek mérlegelést egy közeli TÜZÉP telepen. Csak akkor fizessenek az eladónak, ha mindent rendben találtak. 

Legyenek óvatosak! Otthonaikba ne engedjenek be idegent, így megelőzhetik, hogy trükkös tolvajok áldozatává váljanak! 


Forrás: 
Sz-Sz-B Megyei Rendőr-Főkapitányság - Bűnügyi Igazgatóság, Bűnmegelőzési Osztály
Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 2. Postacím: 4401 Nyíregyháza, Pf.:66
Telefon: (06-42/524-612/33-51),
E-mail: Kovacsat@szabolcs.police.hu