2019. szeptember 30., hétfő

"Fontos a biztonság!" programsorozat Nyíregyházán

"Fontos a biztonság!" programsorozat hetének adott otthont Nyíregyháza belvárosa, 2019. szeptember 24-én. A programsorozat célja volt, hogy rávilágítson arra, hogy kis odafigyeléssel, valamint a szabályok betartásával a balesetek megelőzhetőek.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai és a Nyíregyháza Városközpont Polgárőr Egyesület tagjai katasztrófavédelemről, kutyás mentőszolgálat mentési feladatairól, tűzmegelőzésről, újraélesztési és elsősegélynyújtásról, a biztonságos ivóvíz fontosságáról, árvíz-védelemről, élelmiszer-biztonságról valamint bűnmegelőzési tanácsokkal látták el az érdeklődőket. 

Közlekedési és KRESZ szabályok áttekintése során kiemelt jelentőséget biztosítottak a kétkerekű közlekedőkre is. A gyermekeknek kialakított KRESZ pálya és a tesztlapok kitöltése is segített a gyerekekkel megismertetni, hogyan kell szabályosan közlekedni gyalogosan és kerékpárral egyaránt.

A legfontosabb, hogy a gyermek és szülő között zökkenőmentes legyen a kommunikáció, a bizalom, a közlekedési szabályok közös áttekintése, kisgyermekeknél egy-egy közös séta az iskoláig vagy az iskola környékén, nagy segítséget jelenthet. A gyermekek első járműve általában a kerékpár, amivel gyakran energikusak, gyorsan hajtanak, legtöbbször óvatlanul, felkészületlenül. A gyermekek figyelmét kerékpározás közben egy "érdekes" tárgy vagy esemény elvonhatja.

Fontos, hogy biztonságuk fokozható azzal, hogy fejvédő sisakot, fényvisszaverő védőmellényt, vagy ruházatra illeszthető egyéb fényvisszaverő eszközöket használnak. A kerékpárt első és hátsó lámpával, valamint fényvisszaverő prizmával lehet felszerelni. 

Ha többen bicikliznek, egymás mögött célszerű haladni, hogy a járművek ki tudják kerülni őket. A sávváltást és kanyarodást a megfelelő irányba, kinyújtott karunkkal kell jelezni. Az ilyen manővereket kellő körültekintéssel és lehetőleg hátrapillantva jelezzük. Ha zebrához érünk, csak a kijelölt helyeken lehet áthaladni, egyéb esetben le kell szállni a bicikliről és áttolni. Az nem használhatja a kerékpárt, aki nincs kerékpározásra alkalmas állapotban.

Behajtani tilos tábla a biciklisekre is érvényes! Fontos, indulás előtt mindig ellenőrizzük a kötelező felszereléseket és azok működését.Főúton 12 éven aluli gyermeknek kerékpározni tilos. Legyél mindig látható!