2018. május 28., hétfő

Megtartotta küldöttgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség


Május 26-án, Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányág épületében tartotta meg küldöttgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), ahol az elhangzott beszámolók szerint a köztestület 2017. évi működése takarékos, átlátható és szabályszerű volt.

„Legyen ennek a gyűlésnek a mottója a rend, a fegyelem, a szolidaritás, tisztesség, barátság és az objektív tájékoztatás.” Ezekkel a szavakkal kezdte értékelőbeszédét dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke május 26-án az OPSZ küldöttértekezletén, mely során kiemelte, hogy a választásokon nyert a rendpárti kormányzás és kinyilvánította, hogy Magyarország kormánya továbbra is számíthat a hatvanezer polgárőr önkéntes munkájára. Tájékoztatta a küldötteket arról is, hogy június 1-től nagy valószínűséggel Balogh János r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos lesz az új országos rendőrfőkapitány. 

Az OPSZ elnöke a beszédében nem fedte véka alá azt sem, hogy a polgárőrségben vannak gondok, bajok is. Itt utalt a Polgárőrséget lejárató nyilatkozatokra, cselekedetekre, a tisztességes polgárőrök félrevezetésére, mely - mint mondta - nagyon sokat árt a Polgárőrségnek, az Országos Polgárőr Szövetségnek. Kijelentett, hogy az OPSZ vezetői felé a bizalom továbbra is megvan és ezt a bizalmat semmilyen belső konfliktus nem rendíti meg. Ez a csapat 100%-os csapat. Természetesen a sikerekről sem szabad elfeledkezni. Az OPSZ elnöke külön hangsúlyozta, hogy a polgárőröknek, a polgárőr egyesületeknek köszönhető az a sikersorozat, amelyet a polgárőrség eddig elért. „Tehát az egyesületek a sikerek megteremtői, viszont a megyei szövetségek szintjén változásokra van szükség” Az OPSZ elnöke szóvá tette, hogy létre kellene hozni a megyei igazgatóságokat, amelyek megfelelő jogosítványok mellett jobban segítenék az egyesületeket.

Ezután dr. Fekecs Dénes, az OPSZ gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese számolt be a szervezet 2017. évi gazdálkodásáról, költségvetéséről. Elmondta, hogy az OPSZ eredményesen és transzparens módon, azaz átláthatóan gazdálkodott, pénzügyi forrásait jól, jogszerűen és hatékonyan használta fel. A kiadások közt elmondta, hogy 148 millió forint volt 2017-ben a cégautóadó mértéke, ami azt jelenti, hogy a Belügyminisztériumtól kapott támogatás 14 százalékát vissza kellett fizetni az állam felé. Ezért kinyilatkozta, hogy 2018-ban is kezdeményezni fogják etéren az adómentességet.

Török Barnabás FB elnök a Felügyelő Bizottság 2017. évi tevékenységét, Csehné Köteles Máriakönyvvizsgáló pedig az általa készített jelentést ismertette majd dr. Soós László Károly, az OPSZ jogásza terjesztette elő az Alapszabály módosítást.

A beszámolók és az Alapszabály módosításának elfogadása után személyi kérdésekről döntött az OPSZ küldöttgyűlése.


Szöveg: Lőwinger Zoltán
Fotó: Sz-Sz-B MPSZ