2017. augusztus 31., csütörtök

Értékelték az Országos Polgárőr Napot

Ilyen rendhagyó értékelés még nem volt a Polgárőrség 25 éves történetében, mint a mai. Ezen a kis házi ünnepségen Nyíregyháza önkormányzatának vezetőivel azokat szeretnénk köszönteni és elismerni, akik mosolyt, jó kedvet csaltak mintegy 5500 polgárőr arcára, akik nem kis részt vállaltak abba, hogy most kiváló minősítésről beszélhetünk a Nyíregyházán megrendezett XXIII. Országos Polgárőr Nap kapcsán.

E szavakkal kezdte értékelését augusztus 30-án Nyíregyházán, a Városháza Krúdy-termében tartott összejövetelen dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Aki a továbbiakban arról szólt: - Őszintén meg kell vallanom, hogy tartottunk a helyszíntől – nem kevesen ellenezték is főként a dunántúli megyei vezetők közül –, s a nehézségeket csak fokozta Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnökének betegsége. Ráadásként egy állami ünnepség miatt egy hetet csúsztatni is kellett az időpontot. Ennyi negatív „előjel” után nagy örömmel és elégedettséggel nyugtázhatom, hogy a legjobb, legszervezettebb és legfegyelmezettebb polgárőr ünnep volt a Nyíregyházán rendezett. A helyiek közvélemény kutatása is erről árulkodik, hiszen a 91 százalékos index kiválónak tekinthető, s ilyen véleményeket hallottunk a politikusoktól, a belügyminisztertől, s a Rendőrség vezetőitől is.

Az a tény, hogy 5500 polgárőr vett részt az önkéntes bűnmegelőzők legnagyobb ünnepén – különösen sokan érkeztek a helyiek mellett Borsod, Hajdú és Békés megyékből – hogy a Nyíregyházi Repülőteret sikerült remekül berendezni, hogy igen nívós volt a protokoll – a belügyminiszter mellett a miniszterelnök megbízottja, az Országgyűlés alelnöke, több országgyűlési képviselő, a megye és a város potentátjai mellett a rendészeti szervek képviselői is nagy létszámban vettek részt, növelte e nap fontosságát. 

A protokoll vendégek kiemelt figyelmet kaptak a Nyíradonyi Polgárőr Egyesület vezetőjétől, Nagy Gyulától és csapatától, amit ezúton is külön köszönök! Felemelő érzés volt az Ifjú Polgárőrök fogadalomtétele. Jelentősen emelte az ünnepség színvonalát, hogy több, mint 3 ezer polgárőr fegyelmezetten sorakozott fel az ünnepségre, amelynek jelentőségét emelte, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben köszöntötte a polgárőröket. Fantasztikus volt a megnyitót követő Polgárőr Lovas Szemle, ami feltette az i-re a pontot. S a polgárőrök karitatív empátiáját hirdette a több mint száz önkéntes véradó.

Az OPSZ elnöke szólt az elhanyagolható negatívumokról is, megemlítve: többeknek nem volt ízletes a babgulyás, sokan kritizálták a hosszas sorban állást az ebédért, s azt, hogy a nagy melegben kevés volt az árnyékos hely. Mindezek ellenére köszönetet mondott mindazoknak, akiknek köszönhetően megvalósulhatott a nyíregyházi ünnep. Kiemelten a nyíregyházi polgárőröknek, a megyei és városi rendőri szerveknek – külön is név szerint Farkas József r. dandártábornok megyei főkapitánynak és rendészeti helyettesének, dr. Hudák Zsolt r. ezredesnek. Külön köszönet illeti a város vezetését, dr. Kovács Ferenc polgármestert és Jászai Menyhért alpolgármestert. A katasztrófavédelem önzetlen segítsége meghatározó volt, s a repülőtér vezetésének is köszönet jár rugalmas hozzáállásukért. Ugyancsak kiemelt köszönet illeti Tarczy Gyulát, aki profi módon moderálta az ünnepséget, s elismerésem a nyíradonyiaknak is, akik szokás szerint kitettek magukért. A Polgárőrség 2012-től „Aranykorát” éli. Ez az Országos Polgárőr Nap ehhez méltó volt – fejezte be gondolatait dr. Túrós András.

- Öröm volt a polgárőrök e jelentős ünnepének házigazdája lenni! – vezette be gondolatait dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Ha tudták volna a dunántúli polgárőr vezetők, hogy itt milyen összefogással készülünk a fogadásukra, hogy a különböző rendészeti szervek, a polgárőrök és az önkormányzat munkatársai nagyon sok munkát fektettek be annak érdekében, hogy érdemes legyen Nyíregyházára jönni, nem kételkedtek volna. Remélem, ezt vitték magukkal e napról, hiszen a nem várt helyzeteket is megoldottuk! Köszönet a pozitív értékelésért, ez megerősít bennünket abban, hogy jó helyre tettük a pénzt, amikor a Polgárőrséget támogattuk, s ez így lesz a jövőben is. Hat éve folyamatosan javul a közbiztonság városunkban, s ebben a Rendőrség mellett jelentős szerepe van a Polgárőrségnek is. Örülök, hogy ezzel is kifejezhettük köszönetünket irányukba. És köszönöm, hogy házigazdái lehettünk e nagyszerű rendezvénynek!

Az OPSZ elnöke és Nyíregyháza polgármestere ezt követően elismeréseket adott át. 

A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át Lisovszki Róbert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagja. 

OPSZ elnöki jutalomban és dicséretben részesült Galambos-Gere Kitti, a SZSZBMPSZ irodavezetője, Szabó László, a SZSZBMPSZ gazdasági ügyintézője, Havattői Csaba, a Nyíradonyi PE tagja, Kádár József, a Nyíradonyi PE tagja, Lukács Attila Gábor, a Nyíradonyi PE tagja, Rácz János, a Nyíradonyi PE tagja. 

Az OPSZ elnöke elnöki dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Cidor Mihályt, a Nyíregyháza-Borbánya PE elnökét, Tóth Attila r. alezredest, a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság mb. vezetőjét, Sárközi Hajnalkát, a Nyíregyháza Polgárőr Koordinációs Iroda vezetőjét, Tarczy Gyulát, a Nyíregyháza TV főszerkesztőjét, Toldi András tű. őrnagyot, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság vezetőjét, Bordás Bélát, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közbiztonsági Közalapítvány Kuratóriumának elnökét, dr. Bodnár Zsuzsannát, a Magyar Népi Íz Őrző Lovagrend tagját, Horváth Pétert, a Nyíregyháza Repülőtér Tréner Kft. ügyvezetőjét és Molnár Tibort, a Nyíregyháza Repülőtér Tréner Kft. ügyvezető helyettesét. 

Az OPSZ elnöke a VI. Országos Polgárőr Lovas Szemle szervezésében nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként elnöki dicséretben és jutalomban részesítette Fábián Zoltánt, a Fábián Lovas PE elnökét és Tódik Gábort, a Nyírteleki PE elnökét, megyei lovas koordinátort. 

Nyíregyháza Város Polgármestere, dr. Kovács Ferenc jutalomban részesítette Lőrincz Péter r. századost, a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK kiemelt főelőadóját, Keczkó Jánost, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. irodavezetőjét, Csóra Györgyöt, az OPSZ elnökhelyettesét, a Borsod-Abaúj-Zemplén MPSZ elnökét, dr. Hudák Zsolt r. ezredest, a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK rendészeti igazgatóját és Gerebenics Károly tű. alezredest, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét. 

Az ünnepség végén Csóra György mondott pohárköszöntőt.

(Szöveg: Tóth Zoltán, fotó: Szarka Lajos, nyíregyháza.hu)


Az esemény képei: