2016. július 4., hétfő

Polgárőrök két keréken a temetőben

Egy hónapja már robogós polgárőrök is járőröznek az Északi temetőben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Közlekedési Polgárőrséggel. A cél az volt, hogy tovább erősítsék a temetőben a köz- és vagyonbiztonságot. Róka Zsolt, a temetkezési cég igazgatója elmondta, az Északi temető egy közterület, bárki szabadon bejárhat, és arról is van tudomásuk, hogy vagyon elleni bűncselekmények is előfordulnak. Ezek jellemzően virág- és kegyeletitárgy-lopások.

A sértettek ezeket általában bejelentik a gondnokságon, de a cég nem intézkedhet, a megfelelő hatóságokhoz kell fordulni. Ezért is örül annak, hogy a polgárőrökkel sikerült megkötni ezt a megállapodást, és naponta többször, formaruhában megjelennek a temető területén, mert visszatartó erő a jelenlétük. 

Asztalos István, a Nyíregyházi Közlekedési Polgárőrség gazdasági vezetője azt mondja, a temető látogatói örömmel veszik a jelenlétüket, hiszen ez biztonságot sugall, a rossz szándékú embereknek pedig visszatartó erőt jelenthet, így segíthet a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésében. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól korábban két új robogót kaptak. Az újságokban többször olvastak már a temetői problémákról, és hogy a motorokat kihasználják, megkeresték Róka Zsolt igazgatót, majd megkötötték a megállapodást, hiszen a több mint 30 hektáros területen könnyebb robogóval járőrözni.

A polgárőröknél rádió adóvevő is van, amivel a temető központi irodáját és a két portát is tudják értesíteni, amennyiben bűncselekményt tapasztaltak. A köz- és vagyonbiztonság növelése érdekében az Északi temetőben korábban már hat térfigyelő kamerát is telepítettek, de engedéllyel magánkamerák is működnek a sírkertben. (Szerző: Szoboszlai Tibor)

Forrás: Nyíregyházi Napló - XXIII. évfolyam 26. szám - 2016. 07. 01.