2016. április 13., szerda

VI. TESZEDD akció

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási igazgatósága az idén is meghirdette immár VI. alkalommal a TeSzedd! akciót.

Az Országos Polgárőr Szövetség programjaiban már hosszú évek óta következetesen szerepel a környezetvédelem, melynek kapcsán a minden évben meghirdetett TeSzedd! akcióba a polgárőrség is bekapcsolódik, a feladatokat sikeresen végrehajtja.

Az idén meghirdetett akció tömören:

Ebben az évben első alkalommal négy napos lesz a TeSzedd! akció, melynek kapcsán a legtöbb résztvevőre április 29-én péntek és 30-án, szombaton számítanak a szervezők, tekintettel a dolgozó önkéntesekre.

Már lehet jelentkezni az eseményre a http://www.teszedd.hu weboldalon. Újdonság, hogy idén először nemcsak e-mail címmel, hanem Facebook profillal is lehet regisztrálni. Az időben történő jelentkezés azért nagyon fontos, hogy a koordinátorok (önkormányzatok nagyobb közintézmények) időben fel tudják mérni a résztvevők létszámát, eszközeit, hogy kellő mennyiségű szemeteszsákot és védőkesztyűt tudjanak biztosítani a hozzájuk csatlakozók részére. A jelentkezés alkalmával a személyes találkozás nem nélkülözhető az önkormányzattal, vagy nagyobb közintézménnyel, akik szervezőként vesznek részt az akcióban.

A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF NHI szervezi. A szervezők részéről óvatos elvárásként fogalmazódott meg, hogy szeretnék, ha a polgárőr települések 15-20%-a részt venne az akcióban.

Az önkormányzatok által koordinált szervezésben a szemét összegyűjtése után annak elszállításának költségét a Minisztérium az önkormányzatok részére megtéríti.

A polgárőrség feladata az akció előtt, hogy felderíti a település környékén az illegális szemétlerakó és szeméttel fertőzött területeket, továbbá az akció alkalmával őrizheti az akcióban résztvevő személyek kerékpárját, járműveit.

A Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából az elmúlt két évben 560 db vadonatúj személygépkocsit kaptak a polgárőr egyesületek, ezért e gépjárművekkel rendelkező egyesületek részéről szép gesztus az ha külterületi szolgálatként e programban részt vesznek.

További információ és kapcsolódó oldal: http://szelektalok.hu/teszedd/