2016. március 9., szerda

Interjú Tóth Csabával, a Nyírtura Polgárőr Egyesület elnökével

2004-ben megalakult Nyírturán a helyi polgárőrség, az akkori vezetője Veres Zoltán volt, aki haláláig 2010-ig vezette az egyesületet. 2010-ben új elnöknek Tóth Csabát választották meg.

Tóth Csaba a Tura Hírmondó számára elmondta, hogy a 2004-es alapítás előtt már volt egy próbálkozás arra vonatkozóan, hogy Nyírturának saját polgárőrsége legyen. 2004-ben végül 17 fővel, Veres Zoltán ötlete alapján hivatalosan is megalakult a Nyírtura Polgárőr Egyesület. Tóth Csaba alapító tagja volt ennek az egyesületnek, ahol csoportvezetőként vett részt a napi munkában.

2010-ben Veres Zoltán halálát követően, felkérés alapján került elnöki posztba. 2013 óta pedig újraválasztott elnökként képviselte a csaknem 70 tagú Nyírtura Polgárőr Egyesületet.

2010-ben nagy lendülettel fogott hozzá a munkához, mely lendület a mai napig megvan benne. Nagy örömére szolgál, hogy az eddig elért eredmények alapján élvezi a teljes tagság bizalmát. Szívén viseli az egyesület életét, igyekszik a biztos működéshez biztosítani a szükséges hátteret.

Az egyesület működése

Bár a mindennapi szolgálat mellett aktív szerepet vállalnak a település rendezvényein is, a fő tevékenységi körünk mégis a bűnmegelőzés, együttműködési megállapodás alapján végzett katasztrófavédelem, ami által tevékenyen segítik a rendőrség és többek között az önkormányzat munkáját.

Különös figyelmet szentelnek az idősek, egyedülállók védelmére és biztonságára. Minden alkalmat kihasználnak, hogy felhívják a figyelmet a mindennapokban rejtőző veszélyekre. Fokozottan figyelnek a napokig házon kívül tartózkodók ingatlanjára a mindennapos járőrözések során.

Tervek a jövőre nézve

A jövő tereiről Tóth Csaba így nyilatkozott: "A Kemecsei Rendőrséggel napi szintű kapcsolatot ápolunk, amit a jövőben is szeretnénk megtartani. Ennek az együttműködésnek köszönhetően magas szintű bűnmegelőzési potenciállal rendelkezünk, melynek eredményeként a Nyírtura településre vonatkoztatott bűnügyi statisztika meglehetősen alacsony szintű bűnözési rátát mutat. Évek óta a terveink között szerepel egy úgynevezett SZEM mozgalom (Szomszédok Egymásért Mozgalom) kialakítása, melyet mi itt helyi szinten kicsit tovább gondolunk és nem csupán a szomszédok, hanem a teljes település figyelmét Nyírtura biztonságára, közbiztonságára hívjuk fel. Hosszú távú célunk, hogy biztonságos, élhető település legyen Nyírtura."

Díjak és elismerések

2015-ben két nívó szakmai elismerésben részesült Tóth Csaba és egyesülete. 2015. június 20-án a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntették ki, majd 2015. október 16-án az "Év Polgárőr Egyesülete" címet adományozták nekik. Tóth Csaba elnök szerint ezek a díjak nem csak neki szólnak, hanem az egyesület magas színvonalú munkáját ismerték el országos szinten is. A munka azonban még nem ér végett ezen kitüntetésekkel. Továbbra is napi szintű feladatot jelent a település közbiztonságát szolgálni és figyelni.

Felhasznált, szerkesztett forrás: Tura Hírmondó - Nyírtura Község Önkormányzatának kiadványa - 2015. december