2016. február 22., hétfő

Új alapokra helyezik a nyíregyházi polgárőr egyesületeket

Az alábbi írás a Nyíregyházi Napló XXIII. évfolyam 7. számában (2016. február 19.) jelent meg. Alább változtatás nélkül olvasható.

Kép forrása: Nyíregyházi Napló
"A polgárőr törvény legutóbbi módosítása szerint egy megyében csak egy területi polgárőr szövetség működhet. Ez a változás pedig Nyíregyházát is érinti.

Jászai Menyhért alpolgármester szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen korábban is működött egy polgárőr szövetség, egyesületi formában. A törvény rendelkezése szerint ennek most meg kell szűnnie.

Átveszi a feladatot

A változás azonban a Polgárőr Egyesületek, amelyekből Nyíregyházán 21 van, közvetetten nem érinti, ugyanúgy megmaradnak és folytathatják a munkát. Mivel a városnak van egy közbiztonsági közalapítványa, így a megszűnő polgárőr szövetség feladatait ez fogja átvenni.

- Ha egyeztetni kell arról, hogy egy nagyrendezvényt hogyan biztosítsunk, vagy hogyan történjenek például nyaranta a péntek, szombat esti közös járőrözések a rendőrséggel - ezt a funkciót veheti majd át a polgárőr szövetségtől a közbiztonsági közalapítványon keresztül szervezendő új szervezeti egység. Tulajdonképpen átmentjük azokat az értékeket, amelyeket a polgárőr szövetség képviselt Nyíregyházán és a közbiztonsági közalapítvány keretében teremtjük meg azt a lehetőséget, hogy tovább működjenek. Véleményem szerint ezzel átláthatóbbá fog válni a rendszer - tette hozzá.

A város közgyűlése az idei évi költségvetésben 8,5 millió forintot szán a közbiztonsági közalapítványon keresztül a polgárőr egyesületek pályázati formában történő támogatására."