2015. november 5., csütörtök

Személygépkocsi használatának elszámolása

Nem csak az egyesület tulajdonában, hanem a magánszemély (polgárőr) tulajdonában lévő személygépkocsijának használati költségeinek megtérítésére is van lehetőség adómentesen.

Ehhez az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:
  • kiküldetési rendelvényt kell kitölteni,
  • a megtett távolságot fel kell tüntetni,
  • a jogszabály által meghatározott fogyasztási norma alapján kell kalkulálni,
  • legfeljebb a NAV által közzétett üzemanyag árral kell számolni,
  • saját tulajdonú gépjárműre (vagy az egy háztartásban élő házastárs tulajdonában lévő) számolható el költség.

Mi a kiküldetési rendelvény?

A kiküldetési rendelvény egy két példányban kiállított szigorú sorszámú bizonylat - eredeti példánya a kifizetőé (egyesület), a másodpéldány az elszámolóé (polgárőr). A kiküldetési rendelvényen kötelezően fel kell tüntetni az elszámoló adatait (polgárőr neve, szül. idő és hely, anyja neve, lakcíme, adóazonosító száma), a gépjármű rendszámát, típusát, fogyasztási normáját, kiküldetés dátumát, úti célt, megtett kilométert, az út elrendelőjének aláírását (egyesület vezetője). 2015. január 1-jétől már elektronikus úton is előállítható ez a bizonylat.

Egyéb költségek térítése

Az egyesület érdekében használt saját tulajdonú gépkocsi esetében a megtett kilométerek után 9 forint fizethető (az üzemanyag felhasználáson túl) úgynevezett amortizációs költségtérítésként.

Kinek fizethető a költségtérítés?

Azon személyek számára fizethető a saját gépkocsi költségtérítése, akik az egyesület alapszabályában meghatározott célokkal összhangban használják a gépjárművüket, az egyesület vezetőjének elrendelése alapján. 

Nem kell az egyesület alkalmazottjának lennie, vagy megbízási szerződéssel rendelkeznie. Lehet olyan személy, aki pl. társadalmi munkát végez és nem kap díjazást, de az egyesület érdekében használja a saját gépjárművét.

SzL