2015. október 19., hétfő

Elismerések Nemzeti Ünnepünk alkalmából

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából kitüntetés átadással egybekötött ünnepséget rendezett október 16-án a HM Kulturális Központ Stefánia Palotában az Országos Polgárőr Szövetség.

Csampa Zsolt: A polgárőrök erőn felül teljesítenek.
Ünnepi beszédet Csampa Zsolt helyettes államtitkár mondott, aki bevezetésként emlékezett és emlékeztetett szabadságharcos elődeinkre, az 56-os hősökre, s hozzájuk hasonlította a ma kor polgárőreit, akik mind katasztrófahelyzetekben – rendkívüli időjárás, vörös iszap, árvíz –, mind napjainkban, a migrációs helyzetben erejükön felül teljesítenek. Nem véletlenül lett Hungaricum a Polgárőrség, amelynek minden tagja elismerést érdemel. 

Magyarország Kormánya stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre, ezért is alkotta meg a Polgárőrségről szóló Törvényt, majd módosította azt a közelmúltban azzal, hogy létrehozta az Ifjú Polgárőr intézményét. Arról már nem is beszélve: évente több mint egy milliárd forinttal támogatja a Belügyminisztériumon keresztül a polgárőröket, emellett az idén 439 új gépkocsit juttatott pályázati úton a polgárőr egyesületeknek.

"Kiemelten kell szólni a köszönet hangján arról az áldozatos tevékenységről, amelyet a déli határvidéken a migrációs nyomás kezdete óta végeznek az önkéntes bűnmegelőzők. Kérem, a jövőben is támogassák a rendészeti szervek és a honvédség ilyen irányú tevékenységét. S arról se feledkezzenek meg: a hátországban – ahonnan elvezényelték a rend őreit a határra – Önök ma a biztonság letéteményesei! Ehhez a nem kis áldozatvállaláshoz kívánok erőt, egészséget, sikereket mindannyiuknak." – mondotta befejezésül Csampa Zsolt.

Az ünnepi beszédet követően elismerések és kitüntetések átadására került sor. Az alábbiakban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeieket sorolom:

Papp Károly Országos Rendőr-főkapitány a Polgárőrségben végzett, áldozatkész, szakmai tevékenységük, kiemelkedő, eredményes munkájuk elismeréseként Főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:
  • Somogyi János polgárőrt, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagját, az OPSZ Jelölő- és Választási Bizottságának elnökét, a Szabolcs-Szatmár-Bereg MPSZ elnökét

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőrségért végzett, áldozatkész, példamutató munkája elismeréseként Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend kitüntetésben részesítette:
  • Farkas József r. dandártábornokot, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitányt

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége példamutató polgárőr tevékenységükért, eredményes, áldozatkész munkájuk elismeréséül az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben részesítette:
  • a Nyírtura Polgárőr Egyesületet

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a polgárőrséggel végzett kiemelkedő együttműködése elismeréseként az „Év Polgárőr Pedagógusa” kitüntetésben részesítette:
  • Rozinka Mihályt, az Ajak Biztonságáért Polgárőr Egyesület tagját

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége példamutató polgárőr tevékenységükért, eredményes, áldozatkész munkájuk elismeréséül az „Év Polgárőre” kitüntetésben részesítette:
  • Tóth Zoltánt, a Nagyecsedi Polgárőr Egyesület elnökét

Az ünnepi percek után Pintér Tibor és Békefi Viktória színművészek adtak nagy tetszést aratott színvonalas műsort.

Az ünnepséget követő állófogadás előtt dr. Takács Tibor r. vezérőrnagy mondott pohárköszöntőt, köszönetet mondva a rendőrök nevében stratégiai partnerüknek, az önkéntes bűnmegelőzőknek a mindennapokban nyújtott támogatásért, az együttes munkáért.

A kitüntetettek teljes névsora ezen a linken elérhető el.

A rendezvényen készült fotók pedig ide kattintva, az OPSZ weblapján tekinthetőek meg.