2014. november 14., péntek

Bűnmegelőzési program értékelése

A Polgárőrség „250 x 100 Biztonság” elnevezésű bűnmegelőzési mintaprogramjának helyi együttműködését értékelték a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon tegnap.

A lakosság szubjektív biztonságérzetének javítására, a jogsértések számának csökkentésére, megelőzésére 2013-ban elindított sikeres mintaprogramot terjesztették ki újabb 150 településre. Az országosan így már 250 településre kiterjedő program hivatalosan 2014. szeptember 20-án indult el és 2015. decemberéig tart.

Az első hónapok tapasztalatait elemezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon 2014. november 13-án az érintett települések polgármestereivel, a rendőrkapitányságok vezetőivel, valamint a területen dolgozó körzeti megbízottakkal és polgárőrökkel Dr. Túrós András, az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) elnöke, Dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, Dr. Hudák Zsolt rendőr alezredes, rendészeti főkaptány-helyettes és Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőrszövetség elnöke.

A résztvevők egyetértettek, hogy a „250 x 100 Biztonság” nagyban javítja a települések és külterületek biztonságát, erősítve a 2014. július 1-jével Magyarország valamennyi településére kiterjesztett folyamatos rendőri jelenlétet biztosító, úgy nevezett 19/24 közbiztonsági programot. Az eredeti „100 x 100 Biztonság” programban a megyéből Tiszalök, Aranyosapáti, Csenger, Nyírbéltek és Ópályi vett részt, ami a „250 x 100 Biztonság” kiterjesztéssel Tornyospálca, Baktalórántháza, Nagydobos, Rétközberencs, Nyírparasznya, Tiszarád és Tuzsér településekkel bővült.

Az OPSZ elnöke beszédében hangsúlyozta a rendőrséggel való együttműködés és az önkormányzatok támogatásának fontosságát. Szabó János, a programban részt vevő Nyírparasznya polgármestere elmondta, hogy a folyamatos közterületi jelenlétnek köszönhetően már pár hónap alatt érezhető javulás az emberek biztonságérzetében. A megyei rendőrfőkapitány kiemelte: a rendőrség jogszabályi oktatással és intézkedéstaktikai képzéssel is segíti a polgárőrök elméleti és gyakorlati felkészítését.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 170 polgárőr egyesület összesen 5402 polgárőrt tömörít, ami országosan kiemelkedő. 2014. I-X. hónapban a polgárőrök 79 942 óra, a rendőrökkel közösen 45 126 óra szolgálatot láttak el a megyében.

Forrás: RádióP - A polgárőr rádió