2014. június 20., péntek

CivilTech program - pályázat szoftverekre

Tisztelt Polgárőr Egyesületek!

Az alábbi pályázatot / adománykérést ajánlom figyelmükbe, melyben a számítógépükön használt operációs rendszert, irodai alkalmazást cserélhetik le a piaci ár töredékéért.

A CivilTech Programban közhasznú szervezetek vehetnek rész, ők frissíthetnek Windows 7 vagy Windows 8.1-es operációs rendszerre, valamint Office 2010 vagy Office 2013 termékre.

Miért fontos?

2014. április 8-án a Microsoft megszüntette a Windows XP és az Office 2003 támogatását és frissítési lehetőségét. Ennek megfelelően már műszaki segítség sem igényelhető az említett termékekhez az automatikus frissítéseket is beleértve, amelyek a számítógép védelmét szolgálják.

Azok a számítógépek, melyeken továbbra is a Windows XP vagy Office 2003 fut, használhatóak, működőképesek marad ugyan, azonban sebezhetőbbé válhatnak a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben.

Ki a CivilTech és mi ez a program?

A CivilTech Informatikai Adományozó Program a NIOK és a TechSoup partnerségének keretében valósul meg. A San Francisco-i székhelyű TechSoup nonprofit szervezetek technológiai kapacitásépítésével fogalakozik, oly módon, hogy a vezető szoftver és hardver gyártók által nyújtott adományokat az egyes országok nonprofit szervezeteinek adománykéréseivel kapcsolja össze.

A program azáltal, hogy az adományozott szoftvereket egy jelképes adminisztrációs díjért teszi hozzáférhetővé, csökkenti a szervezetek informatikai beszerzésének költségvetését. Az informatikai termékek adományozásával a nonprofit szervezetek szűkös költségvetéséből források szabadulhatnak fel egyéb technológiai beszerzésekre vagy más programterületekre.

Bővebb információ és a regisztráció részletei ...

Bővebb információ a programról a www.civiltech.hu oldalon olvasható, ahol a bal oldali menüsorban pedig megtalálható a regisztráció részletes leírása, valamint az adománykérés további kritériumai.

Alternatív megoldások

Az előbbiekben zárt forráskóddal rendelkező szoftverekről volt szó, azonban meg kell emíteni a teljesség kedvéért, hogy nyílt forráskóddal rendelkező szoftverek, linux néven említettek is tökéletesen megfelelnek a legtöbb szervezet és magánszemély számára. Bár sokban hasonlóság mutatkozik a már megszokott windows rendszerhez képes, azonban használatához tanulásra van szükség.

Az azonban kétségtelen, hogy az új rendszer megtanulásába fektetett energia gyorsan megtérül, ami pénzben is mérhető, hiszen a linux rendszerek nemhogy regisztrációs díjba nem kerülnek, de egyenesen ingyenesen, korlátozás nélkül bármennyi számítógépre letölthetőek.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb linux rendszer az ubuntu, melyről a www.ubuntu.hu oldalon további információ olvasható, valamint az operációs rendszer is letölthető.


Jelen cikk is egy olyan számítógépen készült, amelyen az ubuntu - linux operációs rendszer fut.


Üdvözlettel:

Szabó László