2020. március 5., csütörtök

Interjút készített a Nyíregyházi Napló a Bűnügyi Polgárőrséggel

Bár szerencsére a rendőrség statisztikai adatai folyamatosan javulást mutatnak, az idő és a rendvédelmi állomány tagjainak létszáma sem lesz soha elég ahhoz, hogy mindenhol rend legyen. őket segíti a Bűnügyi Polgárőrség – Nyíregyházán is –, akik úgy nappal, mint éjszaka is járják az utakat és „vadásznak”. 

Sikerességük eredménye, hogy több szabálysértő került már a kezeik közé. Figyelmeztetnek, védenek, és emberi életet mentenek. Ez történt a napokban is, amikor egy ittas vezető rótta a nyíregyházi utakat és a bűnügyi csoport ezt látva, levadászta őt... 

– Széles spektrumú a szolgálatunk a munkavégzés tekintetében. Elsősorban a rendőrségnek vagyunk egy segítő szerve. Kiegészítjük a munkájukat, segítünk, jelzünk nekik, ha bűncselekményt tapasztalunk a városban és szerencsére nagyon jó kapcsolatot ápolunk velük – kezdte a Bűnügyi Polgárőrség munkájának ismertetését Király Róbert, az egyesület elnöke. – Abban az esetben, ha bűncselekmény áll fenn, az elkövetőjét visszatartjuk a rendőrség kiérkezéséig. Mindemellett persze elsődlegesnek tartjuk a bűnmegelőzést.

– Rendelkezünk személygépkocsival, forgalomterelő berendezéssel – ez nagy segítséget jelent egy baleset alkalmával –, sőt mi több, az Országos Polgárőr Szövetség anyagi támogatásának köszönhetően – egyébként a nyíregyházi önkormányzat is támogat minket – megvásároltunk egy rendszámfelismerő rendszert is. 

A Nyíregyházán működő Bűnügyi Polgárőrségnek jelenleg húsz aktív tagja van, de természetesen mindemellett tartoznak még hozzájuk pártoló és segítő tagok is. A Király Róbert létszám pedig a jövőben várhatóan bővülni fog, hiszen több olyan szakember: volt rendőr, vagy éppen egykoron bűnügyi területen dolgozó ember is jelezte, hogy szeretne hozzájuk csatlakozni. – Szerencsére sikerült egy olyan tagságot összeverbuválnunk, akik – az eredményeinkből is látszik –, nagyon aktívak. Egy igazi szakmai stábbal rendelkezünk, köztük olyanokkal, akik egykoron rendőrtisztek voltak. Mellettük persze várjuk és fogadjuk azokat is, akiknek nincs múltjuk a rendvédelem terén. Jelenleg is van két ifjú polgárőr jelöltünk. Minden új tagnak először 6 hónapot vagy 100 szolgálati órát kell teljesíteni 

– Tavaly augusztusban a Bűnügyi Polgárőr Egyesületünk egy kuvaszt kapott ajándékba az Agrártárcától. Az Avar névre keresztelt állat azóta már felnőtt, elindult a felkészítése. Jelenleg engedelmességin vesz részt, hamarosan pedig egy őrző-védő kiképzés vár rá. 

– Munkánk Nyíregyháza teljes területére kiterjed, leginkább este, éjszaka vagyunk szolgálatban – de teljesítünk nappali szolgálatot is –, hiszen a bűnözők is akkor tevékenykednek – folytatta. – Gyakori az ittas, vagy a bódító szerek hatása alatt lévő vezetés, de vannak garázdaságok, lopások is, és olyan is előfordult már, pont a napokban, hogy menet közben észlelték az egyesület éppen szolgálatban lévő tagjai: az egyik előttük haladó gépjárműnek csattog a gumiabroncsa az Északi körút aszfaltján. Jelezték az autót vezető hölgynek, majd segítettek a bajba jutott autóstársuknak és kicserélték a jármű defektes kerekét. Sok kedves üzenetet kapunk a Facebookon is, amelyben megköszönik a munkánkat a városlakók. Ezért és az elért eredményekért is érdemes dolgozni. 

Forrás: XXVII. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 2020. FEBRUÁR 21. Szerző: Bruszel Dóra