2017. július 3., hétfő

Életet mentett a Sóstói Polgárőr Egyesület tagja

2017. június 30.-án péntek este a városi rendőrkapitánysággal közösen szervezett bűnmegelőző szolgálatot látott el Nyíregyháza-Sóstófürdő területén a Sóstói Polgárőr Egyesület tagja Filkó Péter polgárőr és három társa. A rendőrségi eligazítás után a Sóstói tavak körül kezdték meg bűnmegelőző járőrszolgálatukat 21:30-kor. 

Járőrözés közben a Tófürdő bejárata felől haladtak a csónakázó tó irányába, amikor odaszaladt hozzájuk egy lány és kiabálta, hogy egy ember van a vízben. Abban a pillanatban Filkó Péter polgárőr elkezdett szaladni a csónakázó tó csónakkikötő stégére, ahol látta, hogy egy fiatalember már beugrott a vízbe és megpróbálta a vízbe esett férfi fejét a víz felett tartani. Látva a helyzetet ösztönösen cselekedett, levette a szolgálati ruháját és beugrott a vízbe. Odaúszott a fuldoklóhoz, majd amikor a hóna alatt akart benyúlni, hogy megfogja, az leverte a fejéről a szemüvegét, ami vízbe esett, de ekkor csak a fuldokló életének megmentése volt a fontos számára. 

Ezt követően sikerült a fuldokló két hóna alá nyúlnia és az ott kikötött vízi bicikli létrájájába kapaszkodni mind két kezével. Később egy harmadik srác is beugrott a vízbe, aki felmászott a vízi biciklire és hárman közösen tették fel arra. Ekkorra már a rendőrök a mentők is megérkeztek a helyszínre. 

A vízbe esett férfit sikerült biztonságba helyezniük, újraélesztést nem kellett végezni rajta, de nagyon rossz állapotban volt. A férfit a mentők ellátták és kórházba szállították. Az életmentő polgárőrnek a vízből kimászva tudatosult, hogy a szemüvege a vízbe maradt, ami nem lényeges mikor egy fuldokló ember életétnek megmentése a tét. Ezek után átöltözést és egy átmeneti szemüveg beszerzését követően polgárőr társaival tovább folytatta a szolgálatomat, mely során még jónéhány embernek segítettek az éjszaka folyamán.


Köszönjük Péter!!