2017. június 14., szerda

Felhívás „POLGÁRŐR PARLAGFŰ TESZEDD” programhoz való csatlakozásra

Az Országos Polgárőr Szövetség 2017-ben meghirdeti a „Polgárőr Parlagfű Teszedd” programot, melynek célja, hogy a polgárőr egyesületek 2017. június 9. – 2017. június 30. között aktívan vegyenek részt lakóhelyük parlagfű-mentesítésében az egészséges környezet megteremtése érdekében.

Az akcióval a polgárőrök ráirányítják a figyelmet arra, hogy a parlagfű elleni védekezésben is kiemelten fontos a megelőzés: meg kell akadályozni, hogy a parlagfű virágot hozzon és termést érleljen. A parlagfű gyomlálással, kaszálással, és növényvédőszeres kezeléssel egyaránt eltávolítható.

A földhasználók és földtulajdonosok számára törvény írja elő, hogy minden év június 30-ig végezzék el földterületeiken a parlagfű-mentesítést, és a gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan biztosítsák. A parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt hatósági eljárás július 1-től indítható, de a védekezést már időben, a hatósági intézkedések megkezdése előtt el kell végezni!

A „Polgárőr Parlagfű Teszedd” program keretében az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága polgárőr egyesületek részére „CÉLKERESZTBEN A PARLAGFŰ” címmel, országos fotó- és videó pályázatot hirdet. Az egyesületektől olyan fotókat és videókat várunk, amelyek megmutatják, hogy egyesületként milyen formában járulnak hozzá egy adott településen történő parlagfű elleni védekezéshez. A pályázatok vonatkozhatnak a településen végzett parlagfű írtásra vagy az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra, aktivitásra. A beérkező pályázatokat szakmai zsűri értékeli és a nyerteseket értékes ajándékokkal díjazzuk! A pályázatra jelentkezni a www.greenopsz.hu weboldalon lehet!

A „Polgárőr Parlagfű Teszedd” kezdeményezéshez való csatlakozás egy kitűnő alkalom arra, hogy a polgárőrök hozzájáruljanak lakókörnyezetünk egészségesebbé tételéhez!

Kérjük, hogy az egyesületek az elkövetkező hetekben aktívan kapcsolódjanak be településükön folyó parlagfűmentesítésbe, hiszen tartós eredményeket csak társadalmi összefogással, közös fellépéssel érhetünk el!

Budapest, 2017.06.06.

Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága