2016. június 21., kedd

Koordinációs irodát avattak a nyíregyházi polgárőrök

Kedden délelőtt ünnepélyes szalagátvágást követően hivatalosan is megkezdte működését a Nyíregyházi Polgárőr Egyesületek Koordinációs Irodája, a Városmajor utca 2. szám alatt található Nyírségi Civilház épületében. 

Az avatót az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Túrós András nyugalmazott rendőr altábornagy is megtisztelte jelenlétéve.

Az irodahelyiséget a megyeszékhely önkormányzata bocsátotta a polgárőrök rendelkezésére, ahol ezt követően a városban működő mintegy 20 polgárőr egyesület számára nyújtanak majd segítséget szolgálati tevékenység összehangolásához, adminisztratív feladatok ellátásához. 

Dr. Túrós András, Dr. Kovács Ferenc, Farkas József
Az elképzelés szerint a polgárőrök területükön észlelt közbiztonságot, közrendet befolyásoló tényezőket soron kívül továbbítják az Iroda munkatársának, akik jelzik azt a Rendőrségnek és szükség esetén azonnali támogatást kérhetnek a szolgálatban lévő polgárőröknek. Mindez együttesen fog hozzájárulni, hogy városunk közbiztonsága egy magasabb szakmai együttműködésben szerveződjön meg. 

"A megváltozott törvényi környezet indokolta a koordinációs iroda létrejöttét, megyénként kizárólag egy területi polgárőr szövetség működhet." - szólt így a jelenlevőkhöz Túrós András elnök úr, aki szerint az irodában komoly szervező- és irányítómunkát végeznek majd az itt szolgálatot végző polgárőrök. 

Cidor Mihály
/A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény 2015. június 21-től hatályos rendelkezése értelmében megyénként kizárólag egy területi polgárőr szövetség működhet. - a szerk./

A nyugalmazott rendőr altábornagy szerint a következő időszakban kiemelten kell kezelünk a polgárőrök korfájának problematikáját. Bár jelenleg hazánkban 56 ezer regisztrált polgárőr teljesít szolgálatot, nagy részük nyugdíjas korú. Az elmúlt esztendőben 650 ifjú kolléga csatlakozott a polgárőrséghez, és további kétezer taggal szeretnénk bővíteni az utánpótlás csapatunkat.

A Megyei Polgárőr Szövetség kifejezett reményét fejezi ki, hogy a Koordinációs Iroda működése, a Nyíregyháza Város Önkormányzata és a Megyei Polgárőr Szövetség támogatása elősegíti a kitűzött célok elérését, a biztonságérzet erősödését, a polgárőr eszmének fennmaradását.