2010. június 5., szombat

Polgárőrök és Önkéntesek a gáton

Polgárőrök és Önkéntes tűzoltók az elöntött borsodi településeken.

2010. június 4.-én reggel érkezett a segítségkérés a Szabolcs Megyei Polgárőrszövetségtől, hogy a már előzetesen felmért polgárőri erők kezdjék meg a felkészülést az indulásra. A pontos úti cél ekkor még nem volt ismert, mert az árvízi helyzet folyamatosan változik.

A nagyhalászi térség II. régiójában lévő polgárőr egyesületek vezetőinek hívó szavára 52 fő gyűlt össze nagyhalászi polgármesteri hivatal előtt, hogy az érkező buszokkal elindulhassanak a Borsod megyei Ónod településére. Az Ibrány, Tiszatelek, Tiszarád, Buj, Kemecse, Kék és Nagyhalász egyesületek polgárőreiből álló önkéntesek pár órával később megérkeztek Ónodra, ahol a késő esti órákig főleg homokzsákolási feladatokat hajtottak végre.

Ezzel párhuzamosan a Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait Szendrőre vezényelték, akik egy nagy teljesítményű szivattyúval és a szükséges védőfelszerelésekkel felmálházott terepjáróval indultak útnak. Az egység megérkezésére az Edelény feletti Szendrő település felét már elárasztotta az árvíz. A menteni a menthetőt elv alapján a másnap reggel 7 óráig tartó megfeszített munka eredményeként az ott lakó családdal karöltve sikerült megvédeni egy családi házat a fenyegető Bódva folyótól. 

A hazautazás sem volt egyszerű, mert a sorozatos útlezárások miatt csak jelentős kerülőkkel, mintegy 4 órányi autózás után érkeztek vissza Nagyhalászba.

Fotók és szöveg: Lisovszki Róbert
/II. régió polgárőrségi régiófelelőse, Nagyhalászi ÖTE. Parancsnoka/

További képek: